Een uniek inlevingsproject anno 1917

OPMERKING: DEZE WORKSHOP IS TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR

Je groep kruipt in de huid van een Australisch peloton uit 1917 en volgt het bloedige spoor naar CWGC Tyne Cot Cemetery. Aan de hand van een historisch onderbouwd verhaal nemen ervaren begeleiders jongeren vanaf 14 jaar mee op sleeptouw.

Na een bezoek aan het Passchendaele Museum en een inleiding op de gebeurtenissen en omstandigheden waarin men aan het front probeerde te overleven, gaan we op pad. Langs de oude spoorwegbedding Ieper-Roeselare volgen we een peloton uit de 3e Australische Divisie tijdens de grote aanval van 4 oktober 1917.

Australische eenheid

Alle jongeren worden volledig gekleed en uitgerust als een Australische eenheid uit die tijd, dus inclusief uniform en bepakking. Vanzelfsprekend gaan we in op het militaire verhaal van 4 oktober 1917, maar veel belangrijker nog wordt de persoonlijke betrokkenheid. Elk pelotons lid kruipt immers in de huid van een Australiër die er toen effectief bij was en wandelt over hetzelfde terrein waar zijn voorganger 90 jaar geleden geweest is. Gaandeweg leer je steeds meer van het personage kennen en op het einde van de dag verneem je op Tyne Cot Cemetery hoe het met jouw soldaat afgelopen is. Een ontnuchterende confrontatie!

Middagmaal als een soldaat

Om geheel in de stijl te blijven, bestaat je middagmaal uit een warme Tommy Tucker-maaltijd (met corned beef), soldatenkost anno 1917…

Living history

Met dit project introduceert het Memorial Museum Passchendale 1917 voor het eerst ‘living history’ in het Vlaams onderwijs. De aanpak is vakoverschrijdend met – naast geschiedenis – ook heel wat aandacht voor landschap, literatuur, techniek en moraal. Het project zelf werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met de educatieve diensten van de Belgische en Australische Veteraneninstituten en de Gemeente Zonnebeke, die hiervoor speciaal de voormalige conciërge van het kasteel liet ombouwen tot educatieve ruimte.

Noot: De ‘Platoon Experience’ is geen ‘soldaatje spelen’, maar een inlevingsproject voor jongeren om de tragiek van oorlog in het algemeen en de Slag bij Passendale in het bijzonder beter te begrijpen. Bij groepen die zich niet gedragen in een geest van herinnering aan hen die ons in 1917 zijn voorgegaan, behouden de begeleiders zich het recht om de ‘experience’ op elk ogenblik af te breken.

De dagplanning

Wij bieden een volledig dagprogramma met volgende opties qua uren: 9.00 uur tot 17.00 uur // 9.30 uur tot 17.30 uur // 10.00 uur tot 18.00 uur. De Platoon Experience gaat niet van start indien de groep later aankomt dan 10.00u zonder dat het Memorial Museum Passchendale 1917 hiervan op de hoogte werd gebracht. In onze dag zit ook de toegang + een begeleid bezoek aan het Passchendaele Museum. De hele dag is een educatieve omkadering door twee begeleiders.

Praktische info

Tarieven

Prijs per deelnemer €37 per deelnemer
Prijs per leerkracht €8,00 per persoon voor het middagmaal
Waarborg €300 cash voor het gebruikte materiaal
Bij schade Bij schade aan – of het vuilmaken van het materiaal – wordt het verschuldigde bedrag in mindering gebracht van de waarborg

Adresgegevens

Berten Pilstraat 5a
8980 Zonnebeke
België

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • WOI

In de buurt

Lange afstandswandelingen Geschatte afstand: 0.00 Km
Icoonfietsroutes in Zonnebeke Geschatte afstand: 0.00 Km
Pionier autoroute Geschatte afstand: 0.00 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png