Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog. In het museum wordt vooral de Slag bij Passendale uitgelicht.

De slag bij Passendale uit 1917 staat bekend als een van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Er vielen bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer. ‘Passchendaele’ werd zo het symbool van de totale zinloosheid van oorlog en al zijn gruwel.

De interactieve elementen in de museumopstelling zorgen ervoor dat ook kinderen geboeid raken door dit stukje geschiedenis.

Het bezoekerscircuit gaat verder via de unieke Dugout Experience. Daar ontdekken de bezoekers hoe de Britten in 1917 ondergronds leefden. Een beklemmende belevenis die een onthutsend beeld schetst van de erbarmelijke en claustrofobische leefomstandigheden destijds.

Locatie

Het Passchendaele Museum is gevestigd in het Kasteeldomein van Zonnebeke, dat midden in het voormalige slagveld ligt. Verschillende wandel- en fietsroutes verbinden een netwerk van WOI-sites in Groot-Zonnebeke. Belangrijke schakels zijn het Polygoonbos, de vele bunkers en het gratis bezoekerscentrum van Tyne Cot Cemetery. Tyne Cot is ’s werelds grootste Commonwealth begraafplaats met bijna 12.000 graven en 35.000 namen op het vermistenmonument. Een 3 km lange wandellus met thematische infopanelen brengt je van het Passchendaele Museum naar deze begraafplaats.

Vlak naast het museum liggen de acht ‘Herdenkingstuinen’ in het Passchendaele Memorial Park. Vanuit de tuinen heb je een goed zicht op de ‘Pou Maumahara’. Dit 8 meter hoge houtsculptuur herdenkt de Nieuw-Zeelandse Māori en andere soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. In de kerktoren van Zonnebeke kan je de gratis tentoonstelling ‘Getekend landschap’ bezoeken. De bovenste verdieping biedt een weids uitzicht over het omliggende landschap. De kerktoren ligt op wandelafstand van het museum.

Dugout & Trench

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 combineert de interactiviteit van een hedendaags museum met de uitzonderlijke ervaring van de Dugout & Trenches.

Het museumgedeelte geeft een overzicht van de vijf slagen om Ieper, waaronder de Slag bij Passendale. Dit aan de hand van historische voorwerpen, authentieke brieven, affiches en andere documenten, uniformen van de verschillende legers, videofragmenten … Daardoor kunnen jong en oud zich een beeld vormen van hoe het leven in de slagvelden moet geweest zijn.

Het bezoek eindigt met een waarheidsgetrouwe reconstructie van Duitse en Britse loopgraven waarlangs originele schuilplaatsen nagebouwd werden. Proef het beangstigende gevoel dat de soldaten overviel toen zij hier ‘gevangen’ zaten. Het is een aangrijpend bezoek dat je verkenning van oorlogssites in de omgeving alleen maar zal verrijken.

Op stap met Lisa, Louis en Maurice

Wie zoekt naar een leuke en leerrijke gezinsuitstap is bij het MMP 1917 aan het juiste adres!

De kinderen kunnen op ontdekkingstocht met Lisa, Louis en museumratje Maurice. Met een luisterspel, uitvouwbare plattegrond en leuke opdrachten leren ze spelenderwijs meer over de Groote Oorlog. Ondertussen volgen de volwassenen hun eigen parcours op hetzelfde tempo met een audiogids. Ontdek samen hoe het was om ondergronds te leven, bekijk de vele videoclips, en film in onze cinemazaal. Wandel ook door de bunkers in onze gereconstrueerde Duitse en Britse loopgraven!

Praktische info

 

Experience. Reflect. Remember.

Adresgegevens

Berten Pilstraat 5a
8980 Zonnebeke
België

T: 0032 (0)51 77 04 41
[email protected]
passchendaele.be

Faciliteiten

 • Zonnebeke
 • Groepen > 15p.
 • Individu en groepen < 15 p.
 • Historische gebouwen
 • Musea
 • WOI
 • Audiogids
 • Gegidst
 • Parking
 • Shop/winkel
 • Toegankelijk voor mindervaliden
 • Toilet
 • Wifi
 • Kindvriendelijk (7 j)

In de buurt

Lange afstandswandelingen Geschatte afstand: 0.00 Km
Icoonfietsroutes in Zonnebeke Geschatte afstand: 0.00 Km
Pionier autoroute Geschatte afstand: 0.00 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png