Filters
Algemeen
Type
Gezelschap
Locatie
Faciliteiten
Kinderen

Blue Plaques

Op initiatief van de Passchendaele Society 1917 en de Heemkring Moorslede werd aan de Broodseinde een Blue Plaque ter nagedachtenis van prins Maurice of Battenberg, grootoom van de Queen ingehuldigd. Maurits nam dienst in het Britse leger, waar hij het bracht tot eerste luitenant van het King's Royal Rifle Corps. Als?

Lees meer
Monument

Het Keerpunt

Sculptuur Paul Gees Paul Gees zegt over zijn sculptuur “Verwijzend naar de oorlog kan dit beeld worden gelezen als een bedwongen conflict, een trotseren, maar ook een bewustzijn van het permanente risico, het precaire als een opgeladen stilte. Het beeld stelt eveneens het verticale boven het horizontale, als het streven?

Lees meer
Monument

Het Heksenmonument

Vliegen naar vrijheid, rotonde Kortekeer Met de titel “Vliegen naar vrijheid” wil kunstenaar Luc Lapere de sterke, weerbare vrouw eren. “Elke vrouw is namelijk geboren als engel, goedaardig en niet aangetrokken tot zonde. Echter dikwijls worden hun vleugels gebroken en vervormd door de maatschappelijke context waarbinnen zij leven. Toch blijven ze?

Lees meer

Op stap met een gids

Zonnebeke is een gevarieerde gemeente met vele tradities en een rijke geschiedenis. Als bezoeker kun je onder begeleiding van een ervaren gids kennismaken met alles wat Zonnebeke te bieden heeft. Er zijn gidsbeurten te voet of met de fiets. Kortom een ideale activiteit voor uw gezin, uw vereniging of als?

Lees meer

Australian Memorial 'Road to Passchendaele'

‘The Road to Passchendaele’ is een stukje vooroorlogse spoorweg, die loopt van het Memorial Museum Passchendaele 1917 richting het Tyne Cot Cemetery te Passendale. Langs dit klein stukje historische route, die ongeveer 2 km lang is, vochten in 1917 heel wat nationaliteiten van de Commonwealth. Praktische info Kan met een?

Lees meer
Monument

De Pou Maumahara - Pohutokawa

De Pou Maumahara - Pohutokawa is een acht meter hoog en zes ton wegend Maori monument die de Nieuw-Zeelandse Maori uit WOI eert. Meester houtsnijders en studenten van de New Zealand Maori Arts and Crafts Insitute (NZMACI) in Rotorua, Nieuw-Zeeland vervaardigden deze totem gedurende vier jaar uit een inheemse houtsoort?

Lees meer
Monument

Canadian Artillery Memorial Plaque

De kerk van Zonnebeke bevindt zich op slechts 5 minuten lopen van het Passchendaele Museum. Aan de rechtergevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk hangt een gedenkplaat gewijd aan de gesneuvelden van D. 21 Battery van de Canadian Field Artillery. Tijdens de Slag bij Passendale stonden de kanonnen van de batterij aan de?

Lees meer
Begraafplaats

Polygon Wood Cemetery

Het Polygoonbos is een restant van een groot woud, ooit in bezit van de markies van Beselare en lokale abdijen van Zonnebeke en Nonnebossen. In 1914 is het eigendom van de staat en in gebruik als militair oefenterrein. Schietstand Nog voor de Belgische onafhankelijkheid wordt het Polygoonbos gebruikt door militairen,?

Lees meer
Monument

Scottish Memorial

Dit Schots herinneringsmonument is op een historisch verantwoorde plaats ingericht. De gekozen site bevindt zich op de hoogte van de Frezenberg omdat dit het gebied is waar de Schotse 15e Divisie zowel op 31 juli als midden augustus 1917 betrokken was bij een reeks bloedige aanvallen. De site biedt een?

Lees meer
Monument

Monument Français 1914-15

Even ten oosten van Zonnebeke ligt Broodseinde. Het gehuchtje ontwikkelt zich rondom het kruispunt van de Roeselare- en de Beselarestraat. Eind 1914, tijdens de Eerste Slag bij Ieper, veroveren de Duitsers de hoogtes op de Britten. Even later nemen de Fransen het gehucht opnieuw in, waarna de frontlijn stabiliseert. De?

Lees meer
Tuin

Abdijtuin

In de Abdijtuin kan je de verschillende bouwfases (6 fases) van de Zonnebeekse Augustijnenabdij ontdekken. De bouwgeschiedenis van dit complex begint rond 1197 en liep tot de Franse Revolutie, waarna het werd omgevormd tot kasteel met park. Aan de hand van verschillende verhardingen in de tuin kan je de bouwfases?

Lees meer
Monument

Sculptuur Johan Lievens

Het beeld wil een moment vatten tussen Leven en Dood, tussen Ondergang en Toekomst. Het ‘hoofd’ ligt achterover gekanteld en steunt (nog) slechts op één lijn en één punt. Aan de ene zijde is vooral het stervende, aan de andere zijde kijkt het nog omhoog in ultieme hoop. Het wil?

Lees meer
Monument

Black Watch Corner

Dit standbeeld van een soldaat van de Black Watch, staat aan de zuidwestelijke rand van het Polygoonbos. De locatie werd tijdens WOI genoemd naar de Schotse elite-eenheid, "Black Watch Corner”. Het monument werd in 2014 ingehuldigd en gedenkt het Black Watch Regiment, die in november 1914 een belangrijk aandeel had?

Lees meer
Monument

85th Canadian Battalion Memorial

Op 30 oktober 1917 valt de Vierde Canadese Divisie vanuit het zuiden aan in de richting van Passendale. Het 85th Battalion, ook wel de Nova Scotia Highlanders genoemd, levert daarbij een hevige strijd op de plek waar vandaag dit monument aan hen herinnert. Het 85e bataljon Het 85e bataljon probeert?

Lees meer
Monument

Het Heksenmonument en de Heksenwaag

Op het marktplein van Beselare staat het bronzen Heksenmonument, een heks roerend in haar toverpot. Even verder staat de Heksenwaag. Deze gaat terug naar het Nederlandse gebruik om na te gaan of iemand al dan niet een heks was. Durf je het lot te tarten en op de Heksenwaag te?

Lees meer

De Zonnewijzer

Sculptuur Camiel Van Breedam Dit werk symboliseert de wegen die elkaar kruisen en die tegelijkertijd de hoogte in lopen: lucht, hemel, symbool van de miljoenen zinloos gesneuvelde jonge mensen. De steunberen zelf zijn het symbool van steunen, die naar de lucht reiken, muren ondersteunen die niet meer bestaan, die door?

Lees meer

3rd Australian Division Memorial

Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie in de Duitse verdedigingsstelling Flandern I bestaande uit verschillende bunkers. De grootste betonnen constructie werd na de verovering op 4 oktober 1917 door de 3rd Australian Division, ingericht als medische verbandpost. Cross of Sacrifice Het Cross of Sacrifice op CWGC Tyne Cot Cemetery?

Lees meer
Kindvriendelijk

Kaasmonument

Dit monument bevindt zich op het gemeenteplein voor de kerk van Passendale. Het bestaat uit een bronzen beeld, dat de fabel van La Fontaine 'De raaf en de vos' uitbeeldt. De granieten sokkel verwijst naar de internationaal befaamde Passendale kaas. Praktische info Gratis Locatie: gemeenteplein Passendale

Lees meer
Monument

New Zealand Forces Memorial

Het New Zealand Forces Memorial ligt tegenover het CWGC Buttes New British Cemetery. Hier worden de Nieuw-Zeelanders herdacht die in de winter van 1917-1918 nabij het Polygoonbos vermist raakten. Voor de heuvel ligt de Stone of Remembrance. Bijzonder aan de begraafplaats is het ontbreken van een Cross of Sacrifice. Die?

Lees meer

Gedenkzuil 7th British Division Memorial 1917

De gedenkzuil in de Beselarestraat bij het gehucht Broodseinde, herdenkt de 7th Royal Artillery Division en de gevechten in 1914 en 1917. Tijdens de Slag bij Broodseinde op 4 oktober 1917 leed de Divisie hier zware verliezen. Het monument werd in 1924 opgericht. Voor de oorlog bevond zich hier een?

Lees meer
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png