Verfijn jouw zoekopdracht

Filters
Algemeen
Type
Locatie
Faciliteiten
Monument Français 1914-1915

Monument Français 1914-15

Ten oosten van Zonnebeke ligt Broodseinde. Het gehuchtje ligt op het kruispunt van de Roeselare- en de Beselarestraat. Eerste Slag om Ieper Eind 1914, tijdens de Eerste Slag om Ieper, wilden de Duitsers over de heuvelkam naar Ieper oprukken. Om dat te kunnen doen, wilden ze koste wat het kost?

Lees meer

New Zealand Bunkers

In de winter van 1917 en het voorjaar van 1918 bezetten Nieuw-Zeelandse troepen het Polygoonbos. Ze bouwen er enkele betonconstructies, gegoten over gebogen golfplaten die ‘Baby Elephants’ worden genoemd. De randen werden afgezet met rechte golfplaten, een vrij unieke methode van bouwen. Twee van die constructies in het Polygoonbos zijn?

Lees meer
Scottish Memorial Zonnebeke

Scottish Memorial

Dit Schots herinneringsmonument staat op een historisch geschikte locatie. De site bevindt zich op de hoogten van de Frezenberg. Daar was de Schotse 15e Divisie betrokken bij een reeks bloedige aanvallen op zowel op 31 juli als midden augustus 1917. De site biedt een panoramisch uitzicht op het voormalige slagveld?

Lees meer

De Zonne wijzer

Op de rotonde van de Ieperstraat in Zonnebeke staat een indrukwekkend beeld: De Zonne wijzer. De sculptuur werd door de Boomse kunstenaar Camiel van Breedam gemaakt. Dit werk symboliseert de wegen die elkaar kruisen en die tegelijkertijd de hoogte in lopen. Lucht, hemel en een symbool voor de miljoenen zinloos?

Lees meer
Australian Memorial Road to Passchendaele

Australian Memorial 'Road to Passchendaele'

Deze Australische gedenksteen staat langs een voormalige, belangrijke spoorlijn. Deze spoorlijn was van vitaal belang tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het herdenkt de prominente rol van Australische troepen tijdens de Slag om Broodseinde op 4 oktober 1917. De spoorweg loopt van het Memorial Museum Passchendaele 1917 richting het Tyne Cot Cemetery?

Lees meer
De Pou Maumahara - Pohutokawa in Zonnebeke

De Pou Maumahara - Pohutokawa

De Pou Maumahara – Pohutokawa is een acht meter hoog en zes ton zwaar Maori-monument. Het monument eert de Nieuw-Zeelandse Maori-soldaten die meestreden tijdens WO I. Meester houtsnijders en studenten van de New Zealand Maori Arts and Crafts Insitute (NZMACI) in Rotorua, Nieuw-Zeeland, vervaardigden deze totem gedurende vier jaar. Ze?

Lees meer
Monument

85th Canadian Battalion Memorial

Op 30 oktober 1917 viel de 4e Canadese Divisie vanuit het zuiden de Duisters aan in de richting van Passendale. Het dorp lag al van 20 oktober 1914 in Duitse handen. Het 85ste Bataljon, ook wel de Nova Scotia Highlanders genoemd, vocht daar een hevige strijd. Vandaag de dag staat?

Lees meer
Brothers in arms memorial Zonnebeke

Memorial Brothers in Arms

In september 2006 werden tijdens graafwerken voor een nieuwe gasleiding in de Frezenbergstraat te Zonnebeke, 5 lichamen ontdekt en vakkundig opgegraven.  Allen vermiste soldaten van de 4e Australische divisie uit de eerste wereldoorlog. Het laatste lichaam bleek zorgvuldig begraven en werd een jaar later via DNA onderzoek geïdentificeerd als zijnde?

Lees meer
7th british division memorial

Gedenkzuil 7th British Division Memorial 1917

De gedenkzuil in de Beselarestraat bij het gehucht Broodseinde herdenkt de 7th Royal Artillery Division en de gevechten in 1914 en 1917. Tijdens de Slag bij Broodseinde op 4 oktober 1917 leed de Divisie hier zware verliezen. Voor de oorlog stond hier een kleine kapel. Het monument werd in 1924?

Lees meer

Cryer Farm

Ontdek deze goed bewaarde Duitse ondergrondse constructie. Vermoedelijk als medische hulppost gebouwd, wordt het tijdens de Slag bij Passendale een sterk verdedigd en moeilijk in te nemen bolwerk. Pas op 15 september 1917 kan een raiding party de bunker veroveren. 2Lt. Cryer komt hierbij om het leven en als eerbetoon?

Lees meer
Canadian Artillery Memorial Plaque

Canadian Artillery Memorial Plaque

De kerk van Zonnebeke bevindt zich op slechts 5 minuutjes wandelafstand van het Passchendaele Museum. Op de rechtergevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk hangt een gedenkplaat gewijd aan de gesneuvelden van D. 21 Battery van de Canadian Field Artillery. De kerk van Zonnebeke werd tijdens de oorlog volledig verwoest. De Canadese Veldartillerie?

Lees meer
Begraafplaats

Canadian Memorial Crest Farm

Tijdens de Slag bij Passendale vormt Crest Farm, de sleutel tot het kapotgeschoten dorpje. De voormalige hoeve ligt iets hoger dan Passendale en de Duitsers bouwen er een versterkte positie. Verschillende mitrailleurs bewaken de toegangswegen. Canadese troepen vallen de stelling op 30 oktober 1917 aan. Artillerie en machinegeweren dekken de?

Lees meer
Monument Black Watch Corner Zonnebeke

Black Watch Corner

Dit standbeeld van een soldaat van de Black Watch staat aan de zuidwestelijke rand van het Polygoonbos. De plek is vernoemd naar de Schotse elite-eenheid die meevocht in WO I. Het monument werd ingehuldigd in 2014 en herdenkt het Black Watch Regiment. Het regiment speelde een belangrijke rol bij het?

Lees meer
Heksenmonument rotonde Kortekeer BESELARE © Jan D'Hondt_Ateljé D_ RL5A6160

Het Heksenmonument - Vliegen naar vrijheid

Het Heksenmonument staat in het midden van de rotonde op het drukke kruispunt De Kortekeer en is 5,5 meter hoog. Kunstenaar Luc Lapere beeldhouwde het in opdracht van de gemeente Zonnebeke. Het monument stelt een heks op een bezem voor. Geen lelijke heks zoals in de cartoons, maar een heel?

Lees meer

Scott Post

Midden in het Polygoonbos ligt ‘Scott Post’, een opmerkelijke bunkerruïne. Ze is in 1916 of 1917 door Duitse troepen in een houten bekisting en met ijzeren bewapening gegoten in beton. Op 26 september 1917, tijdens de Derde Slag om Ieper, neemt het 56e Australisch bataljon Scott Post in. De naam?

Lees meer
Begraafplaats

Passchendaele New British Cemetery

De CWGC Passchendaele New British Cemetery wordt na de Eerste Wereldoorlog aangelegd als verzamelbegraafplaats van verspreide graven op de slagvelden rond Passendale en Langemark. Zo goed als alle gesneuvelden vielen in de herfst van 1917. Architecten Architecten Charles Holden en Wilfrid Clement Von Berg stonden in voor het ontwerp van?

Lees meer
abdijtuin Zonnebeke

Abdijtuin

In de Abdijtuin kan je nog steeds de verschillende bouwfases (6 fases) van de Zonnebeekse Augustijnenabdij ontdekken. De bouwgeschiedenis van dit complex begon rond 1197 en liep tot de Franse Revolutie, waarna het werd omgevormd tot een kasteel met park. Aan de hand van verschillende verhardingen in de tuin kan?

Lees meer

Zonnebeekse Crypte

De Zonnebeekse Crypte met 14 oorlogsgesneuvelden en één onafhankelijkheidsstrijder is uniek in België. De gemeentelijke crypte wordt in 1921 ingericht en telt elf gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog en drie van de Tweede Wereldoorlog.   Frederic Godderis Bijzonder is de kist van Frederic Godderis. Hij vocht voor de Belgische onafhankelijkheid?

Lees meer
Kaasmonument Passendale

Kaasmonument

Het Kaasmonument is een bronzen beeld dat de fabel van La Fontaine ‘De raaf en de vos’ uitbeeldt. De granieten sokkel verwijst naar de internationaal befaamde Passendale kaas. Passendale kaas Passendale kaas is een wereldberoemde, zeer romige kaas. De kaas werd in de 20e eeuw gecreëerd door de familie Donck:?

Lees meer

Commandobunker Zandvoorde

Armierungsbataillone De bijzonder goed bewaarde commandobunker van Zandvoorde is een knap staaltje van Duitse bouwkunst. Het is één van de grootste resterende bunkers van de Westhoek en is een unieke getuige. Specifiek opgeleide pionierseenheden, de zogenaamde Armierungsbataillone, bouwen deze bunker in 1916 voor de staf van een regiment. Ze brachten?

Lees meer
New Zealand Memorial Polygoonbos

New Zealand Forces Memorial

Het New Zealand Forces Memorial (Foto 1) ligt tegenover het Buttes New British Cemetery. Hier worden de Nieuw-Zeelanders herdacht die in de winter van 1917-1918 vermist raakten nabij het Polygoonbos. Voor de heuvel ligt de Stone of Remembrance. Dit is een gedenksteen die op honderden militaire begraafplaatsen van de Commonwealth?

Lees meer
Tyne Cot Cemetery Zonnebeke

Tyne Cot Cemetery

Begraafplaats Met haar bijna 12.000 graven en 35.000 namen van vermisten, is CWGC (Commonwealth War Graves Commission) Tyne Cot Cemetery de grootste gemenebest begraafplaats ter wereld, een stille getuige van de Slag bij Passendale. Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie in de Duitse verdedigingsstelling Flandern I. Australische troepen richtten?

Lees meer
Begin Polygon Wood Cemetery

Polygon Wood Cemetery

Polygon Wood Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met Britse en Nieuw-Zeelandse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats ligt naast het Polygoonbos. Begraafplaats Tijdens de oorlog, al in 1917, werden gesneuvelde Australiërs begraven nabij het Polygoonbos. Dit was vlak naast een Duitse begraafplaats. Het was het begin?

Lees meer
Vredesmonument

Vredesbos

Het Vredesbos Polygon Wood is meer dan een bos. Het is een plek die ons herinnert aan de gruwelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. De 519 hoogstammen in het bos herdenken elk een gekende, gesneuvelde militair die op een van de twee begraafplaatsen van het Polygoonbos zijn laatste rustplaats vond.?

Lees meer
Heksenwaag Beselare

Het Heksenmonument en de Heksenwaag

Op het marktplein van Beselare staat het bronzen Heksenmonument, een heks die in har magische ketel roert. Iets verderop staat de Heksenwaag. Dit gaat terug op het Nederlandse gebruik om na te gaan of iemand al dan niet een heks was. Wegen op de Heksenwaag Op de Heksenwaag werden vrouwen?

Lees meer
Sculptuur Johan Lievens

Sculptuur Johan Lievens

Op de rotonde van het kruispunt Broodseinde in Zonnebeke staat er een oorlogsgedenkteken. De sculptuur draagt de naam “Het was (g)een gezicht”, gemaakt door de Brugse kunstenaar Johan Lievens. Het beeld wil een moment vastleggen tussen Leven en Dood, tussen Ondergang en Toekomst. Het ‘hoofd’ is naar achteren gekanteld en steunt?

Lees meer
Herrinneringstuin poppy Passchendaele Memorial Parc

Passchendaele Memorial Gardens

Onderdeel van het masterplan 'Legacy of Paschendaele' is het project Passchendaele Memorial Gardens. Het project herenigt de twee kasteelparken die sinds 1960 gescheiden waren. Rond het pittoreske landhuis uit 1933 werd het landschapspark in juni 2013 heraangelegd. Landschap, recreatie en educatie vormen de leidraad van het ontwerp. Herinneringstuinen in klaproosvorm?

Lees meer
Het Keerpunt van Paul Gees

Het Keerpunt

Het Keerpunt is een monument van de Belgische kunstenaar Paul Gees. Het monument verwijst naar de Eerste Wereldoorlog. Het staat op de rotonde die de Langemarkstraat met de Roeselarestraat verbindt. Paul Gees over Het Keerpunt Paul Gees zegt over zijn sculptuur “Verwijzend naar de oorlog kan dit beeld worden gelezen?

Lees meer
Cross of Sacrifice Tyne Cot

3rd Australian Division Memorial

Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie in de Duitse verdedigingsstelling Flandern I. De Duitsers hadden er een vijftal bunkers gebouwd om een sterke bunkerlinie te vormen. De grootste betonnen structuur werd op 4 oktober 1917 door de 3de Australische Divisie veroverd. Die bunker werd toen als medische verbandpost ingericht. Cross?

Lees meer
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png