De toeristische dienst van West-Vlaanderen, Westtoer, ontwikkelde zes thematische autoroutes naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van WO I. Deze autoroutes brengen je langs de belangrijkste WOI-bezienswaardigheden in de Westhoek.

De Pionier autoroute is daar een van. Het is een 75 km lange route die de voormalige Duitse frontstreek van in de Eerste Wereldoorlog verkent.

Vandaag de dag vormt deze regio, genaamd de Westhoek, een grensoverschrijdend gebied met Frankrijk, Wallonië en (West-)Vlaanderen. Tijdens de oorlog waren er echter geen grenzen. Zo waren bijvoorbeeld het Vlaamse Wervik en het Franse Wervicq-Sud in die jaren weer een en dezelfde gemeente.

Pioniere

Achter dit Duitse front verbleven veel Duitse ‘Pioniere‘ of ingenieurstroepen. Zij stonden in voor de bouw en het onderhoud van loopgraven, bunkers, munitiedepots, veldhospitalen, … Aan de westelijke kant van dit front waren vooral Britten, Ieren, Australiërs en Nieuw-Zeelanders aan zet. Zoals je je wel kan voorstellen, viel het dagelijkse leven erg zwaar voor de inwoners in dit bezette gebied.

Dompel je onder in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en ga 100 jaar terug in de tijd. Neem de auto of huur een scooter en rijd langs alle hotspots om de sporen van het verleden te volgen.

Praktische informatie

  • Start: Passchendaele Museum, Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke
  • Afstand: 75 km
  • Route: volledig bewegwijzerd met zeshoekige bordjes langs de weg
  • Brochure: De bijhorende brochure is te verkrijgen bij de Dienst voor Toerisme Zonnebeke.

Adresgegevens

Lengtegraad: 50.8706946
Breedtegraad: 2.9886426

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • Bewegen
  • WOI

In de buurt

Lange afstandswandelingen Geschatte afstand: 0.00 Km
Icoonfietsroutes in Zonnebeke Geschatte afstand: 0.00 Km
Familiezoektocht: de verdwenen steen van Zonnedaele Geschatte afstand: 0.00 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png