Filters
Algemeen
Type
Gezelschap
Locatie
Faciliteiten
Kinderen
Kerktoren

Kerktoren Zonnebeke

Getekend landschap De Onze-Lieve-Vrouwe kerk in Zonnebeke is de eerste modernistische kerk die in België werd gebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De kerk werd ontworpen door de bekende Brugse architect Huib Hoste. Om de toren met het panoramische uitzicht toegankelijk te maken, werkt Zonnebeke samen met het project Horizon 2025?

Lees meer
Museum

Passchendaele Museum

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht?

Lees meer

Familie van der Woestine

In 1418 kocht Roger Van der Woestine de heerlijkheid Beselare. In 1428 verleende Filips de Goede toestemming aan ridder Olivier Van der Woestine om de (nog altijd bestaande) schuttersgilde van St. Sebastiaan op te richten. De familie Vander Woestyne stond aan de basis van de ontginning van het ruwe bosgebied?

Lees meer
Monument

85th Canadian Battalion Memorial

Op 30 oktober 1917 valt de Vierde Canadese Divisie vanuit het zuiden aan in de richting van Passendale. Het 85th Battalion, ook wel de Nova Scotia Highlanders genoemd, levert daarbij een hevige strijd op de plek waar vandaag dit monument aan hen herinnert. Het 85e bataljon Het 85e bataljon probeert?

Lees meer
Monument

Monument Français 1914-15

Even ten oosten van Zonnebeke ligt Broodseinde. Het gehuchtje ontwikkelt zich rondom het kruispunt van de Roeselare- en de Beselarestraat. Eind 1914, tijdens de Eerste Slag bij Ieper, veroveren de Duitsers de hoogtes op de Britten. Even later nemen de Fransen het gehucht opnieuw in, waarna de frontlijn stabiliseert. De?

Lees meer

New Zealand Bunkers

In de winter van 1917 en het voorjaar van 1918 bezetten Nieuw-Zeelandse troepen het Polygoonbos. Ze bouwen er enkele betonconstructies, gegoten over gebogen golfplaten die ‘Baby Elephants’ worden genoemd. De randen werden afgezet met rechte golfplaten, een vrij unieke methode van bouwen. Twee van die constructies in het Polygoonbos zijn?

Lees meer

Vredesbos

Het Vredesbos Polygon Wood is meer dan een bos. Het is een plek die ons herinnert aan de gruwelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. De 519 hoogstammen in het bos herdenken elk een gekende, gesneuvelde militair die op één van de twee begraafplaatsen van het Polygoonbos zijn laatste rustplaats vond.?

Lees meer
Kerk

66th E.L. Division Memorial Window

Dit prachtige brandraam werd ingehuldigd op 13 oktober 1928 en is terug te vinden in de Sint-Audomaruskerk in Passendale. Het midden stelt St.-Joris voor, met erboven het wapenschild van Lancaster en eronder de wapenschilden van de steden Manchester en Salford. Langs de beide zijden van het brandvenster zijn er 'Coats?

Lees meer

Locaties om een fiets te huren

Zonnebeke is een ideaal startpunt om de regio te verkennen met de fiets. Geen fiets bij? Huur een fiets via de volgende partners: Verhuurder Straat Gemeente Contact Rijwielen Tillo Martin Ommegang Zuid 1 8840 Westrozebeke +32 (0)51 78 04 90 Fietsverhuur Camping Jeugdstation Bolwerkstraat 1 8900 Ieper +32 (0)57 21?

Lees meer

Parkwandeling

Het historische kasteeldomein van Zonnebeke vormt het ideale vertrekpunt voor een ontdekkingstocht in de streek. Vanuit het park starten verschillende wandel- en fietsroutes. Ook binnen het Kasteeldomein zelf werden twee wandelroutes uitgestippeld. De Parkwandeling brengt je langs de mooiste plaatsen in het domein, waaronder de ‘Passchendaele Memorial Gardens’. Acht tuinen?

Lees meer

Geschiedenis Slag bij Passendale

Beknopt overzicht van de vijf slagen bij Ieper Vanaf eind augustus 1914 verschijnen de eerste Duitse verkenningspatrouilles in onze streek en in oktober 1914 vluchten alle bewoners uit onze gemeenten. Eerste Slag bij Ieper (oktober - november 1914) Vanaf half oktober 1914 legt het British Expediton Force een verdedigingsstelling aan?

Lees meer
Fietsen

Tabaksfietsroute

De bewegwijzerde Tabaksfietsroute start aan het Nationaal Tabaksmuseum en voert je door de tabakstreek rond Wervik en Zonnebeke. Tabaksaanplantingen kleuren er het landschap. De route doet het provinciedomein De Palingbeek, het Polygoonbos en de Gasthuisbossen aan. Praktische info Omschrijving: Nationaal Tabaksmuseum, Wervik, Zonnebeke, De Palingbeek, het Polygoonbos, Gasthuisbossen Start: Nationaal?

Lees meer
Begraafplaats

Canadian Memorial Crest Farm

Tijdens de Slag bij Passendale vormt Crest Farm, de sleutel tot het kapotgeschoten dorpje. De voormalige hoeve ligt iets hoger dan Passendale en de Duitsers bouwen er een versterkte positie. Verschillende mitrailleurs bewaken de toegangswegen. Canadese troepen vallen de stelling op 30 oktober 1917 aan. Artillerie en machinegeweren dekken de?

Lees meer
Architect

Huib Hoste

Architect Huib Hoste (1881-1957) kan in België gezien worden als een pionier van het modernisme. Geboren in Brugge als Hubert Leon Bruno Jean Marie Hoste, groeit hij op in een traditioneel Franstalig en streng katholiek milieu. Neogotiek en eclecticisme kenmerken zijn vormingsjaren. Hij raakt echter in de ban van de?

Lees meer
Monument

Het Keerpunt

Sculptuur Paul Gees Paul Gees zegt over zijn sculptuur “Verwijzend naar de oorlog kan dit beeld worden gelezen als een bedwongen conflict, een trotseren, maar ook een bewustzijn van het permanente risico, het precaire als een opgeladen stilte. Het beeld stelt eveneens het verticale boven het horizontale, als het streven?

Lees meer

Avonturenpad

Het Avonturenpad laat kinderen en volwassenen het ‘Natuurlijk Spellandschap’ ontdekken. Stapstammen, wandelbrugjes en bomen brengen je telkens op een iets hoger gelegen uitkijkplatform. Ravotten, klimmen, spelen … en ondertussen genieten van de prachtige natuur. Het is een wandeling doorheen het Kasteeldomein van Zonnebeke. Download hier de wandelkaart, kijk naar de?

Lees meer
Begraafplaats

Tyne Cot Cemetery

Begraafplaats Met haar bijna 12.000 graven en 35.000 namen van vermisten, is CWGC (Commonwealth War Graves Commission) Tyne Cot Cemetery de grootste Commonwealth begraafplaats ter wereld, een stille getuige van de Slag bij Passendale. Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie in de Duitse verdedigingsstelling Flandern I. Australische troepen richtten?

Lees meer

Legacy of Passchendaele, Polygon Wood

Wandeling WO1 De zuidelijke wandellus loopt richting het Polygoonbos en het vroegere slagveld nabij Beselare. Het Polygoonbos is een bijzondere plaats in het hele oorlogsverhaal. In 1914 bemannen Fransen en Duitsers er stellingen aan de zuidrand van het bos. Na Duitse inname vinden er in 1917 hevige gevechten plaats tijdens?

Lees meer

Rolstoeltoegankelijke wandelroute: Geluveld wandeling

Geluveld is een begrip. Op 31 oktober worden de Duitsers er op een stoutmoedige en heldhaftige tegengehouden. Dit tegenhouden legde de basis voor de stellingenoorlog in de regio. Het dorp blijft van groot belang voor de Duitsers en is wereldberoemd door haar Menenstraat die eindigt onder de Menenpoort in Ieper.?

Lees meer

Polderhoek Chateau (verdwenen kasteel)

Bloemenkasteel Het is haast ondenkbaar maar tijdens de oorlog lag er in de vallei van Polderhoek een prachtig park. Gelegen rond het zuidersogend Polderhoekkasteel was het zelfs één van de mooiste in de streek. De lokale bevolking noemde het niet voor niets “Bloemenkasteel”. Het werd aangelegd vanaf 1850 en is?

Lees meer

Zij die niet terugkeerden

Wandelroute WO1 De gemeente Zonnebeke realiseerde een wandelpad en herdenkingsbos voor ‘Zij die niet terugkeerden’. Het wandelpad in de Zonnebeekvallei is het sluitstuk van het ‘The Legacy of Passchendaele’ project. Herdenkingsbomen De Eerste Wereldoorlog eist een hoge menselijke tol. Zonnebeke telt 217 gesneuvelden die geboren waren in een van de?

Lees meer
Kerk

Sint-Martinuskerk in Beselare

Deze kerk werd na de Eerste Wereldoorlog (1922-1925) volledig heropgebouwd in neogotische stijl. Achteraan in de kerk vind je de grafzerk van Ridder Adriaan Van der Woestine (1527). Deze familie speelde een belangrijke rol in de Beselaarse geschiedenis. Familie Van der Woestine In Beselare stond ook ooit een kasteel, gedurende?

Lees meer
Begraafplaats

Polygon Wood Cemetery

Het Polygoonbos is een restant van een groot woud, ooit in bezit van de markies van Beselare en lokale abdijen van Zonnebeke en Nonnebossen. In 1914 is het eigendom van de staat en in gebruik als militair oefenterrein. Schietstand Nog voor de Belgische onafhankelijkheid wordt het Polygoonbos gebruikt door militairen,?

Lees meer

Op stap met een gids

Zonnebeke is een gevarieerde gemeente met vele tradities en een rijke geschiedenis. Als bezoeker kun je onder begeleiding van een ervaren gids kennismaken met alles wat Zonnebeke te bieden heeft. Er zijn gidsbeurten te voet of met de fiets. Kortom een ideale activiteit voor uw gezin, uw vereniging of als?

Lees meer

De Zonnewijzer

Sculptuur Camiel Van Breedam Dit werk symboliseert de wegen die elkaar kruisen en die tegelijkertijd de hoogte in lopen: lucht, hemel, symbool van de miljoenen zinloos gesneuvelde jonge mensen. De steunberen zelf zijn het symbool van steunen, die naar de lucht reiken, muren ondersteunen die niet meer bestaan, die door?

Lees meer

Soldaat in de klas

Ooit al eens een soldaat of verpleegster uit de Eerste Wereldoorlog ontmoet? Waarschijnlijk niet! Met ‘soldaat in de klas’ krijgen leerlingen die kans. Een speciaal opgeleide verteller komt bepakt en gezakt in uniform naar jouw klas. Bezoek je ook het museum? Dan kan je ‘soldaat in de klas’ boeken in?

Lees meer
Mountainbike

Mountainbikeroute Gustave Bourgois

De Mountainbikeroute Gustave Bourgois bestaat uit 3 lussen, die samen goed zijn voor 40 km. De route sluit aan op MTB Ieper. De route start aan de sporthal te Beselare. Gustave Bourgois De naam verwijst naar Gustave Bourgois, een man die een grote voorliefde had voor het sportgebeuren in Zonnebeke. Gustave?

Lees meer

The Legacy fietsroute

De fietsroute laat je kennis maken met het monumentale erfgoed van de Slag bij Passendale. De route start aan de dienst voor toerisme in Zonnebeke. Ze doorkruist het glooiend landschap en voert je langs verschillende WOI en niet WOI-sites: Tyne Cot Cemetery, Crest Farm, het heksendorp Beselare ... Begin alvast?

Lees meer
Monument

Het kaasdorp Passendale

Passendale, het Kaasdorp, wordt onvermijdelijk geassocieerd met de bekende gelijknamige kaas. Deze kaas gaat terug naar 1932, toen de familie Donck de grondslag van de Kaasmakerij te Passendale legde.  Ze begonnen met de productie van kaas op de hoeve op 's Graventafel. Het kleine bedrijf groeide al vrij snel uit?

Lees meer
Monument

Scottish Memorial

Dit Schots herinneringsmonument is op een historisch verantwoorde plaats ingericht. De gekozen site bevindt zich op de hoogte van de Frezenberg omdat dit het gebied is waar de Schotse 15e Divisie zowel op 31 juli als midden augustus 1917 betrokken was bij een reeks bloedige aanvallen. De site biedt een?

Lees meer
Fietsen

Vredes(fiets)route

Het hoofdthema van deze bewegwijzerde fietsroute is de Eerste Wereldoorlog. Vertrekkend vanop de Grote Markt van Ieper leidt de route eerst naar het Provinciaal Domein de Palingbeek, Hill 60 en Hill 62. Vervolgens passeert het onze gemeente met onder meer een stop op Tyne Cot Cemetery. Verderop gaat het naar?

Lees meer
Wandelen

Zonnebeke Herrijst, wandelen

Verhalen voor onderweg Vóór WOI is Zonnebeke een typische landbouwgemeente met weinig industrie. Het dorp telt ongeveer 4.000 inwoners. Het leven wordt er gekenmerkt door noeste arbeid, de zondagse hoogmis en de kermis als één van de jaarlijkse hoogtepunten. De Eerste Wereldoorlog haalt het dagdagelijkse leven echter grondig dooreen. Wanneer?

Lees meer
Monument

Canadian Artillery Memorial Plaque

De kerk van Zonnebeke bevindt zich op slechts 5 minuten lopen van het Passchendaele Museum. Aan de rechtergevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk hangt een gedenkplaat gewijd aan de gesneuvelden van D. 21 Battery van de Canadian Field Artillery. Tijdens de Slag bij Passendale stonden de kanonnen van de batterij aan de?

Lees meer
Kerk

Sint-Margarethakerk in Geluveld

Ook de kerk in Geluveld werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kerkfabriek stelt modernistisch architect Huib Hoste in 1920 aan voor de bouw van de kerk van Geluveld. Na een briefwisseling met steeds negatievere toon tussen pastoor Delrue en de bouwmeester en herhaaldelijke aanpassingen, wordt de benoeming van Hoste?

Lees meer
Kerk

Sint-Audomaruskerk, Passendale

De oorspronkelijke romaanse kerk dateert uit de 11de-12de eeuw. Deze oude kerk wordt in 1904 vervangen door een neoromaans gebouw waarbij het vroegere koor wordt geïntegreerd als zijkoor. Een deel van de oorspronkelijke ijzerzandstenen blijft daardoor bewaard. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het gebouw volledig verwoest, maar de eeuwenoude ijzerzandstenen?

Lees meer
Tuin

Abdijtuin

In de Abdijtuin kan je de verschillende bouwfases (6 fases) van de Zonnebeekse Augustijnenabdij ontdekken. De bouwgeschiedenis van dit complex begint rond 1197 en liep tot de Franse Revolutie, waarna het werd omgevormd tot kasteel met park. Aan de hand van verschillende verhardingen in de tuin kan je de bouwfases?

Lees meer
Museum

Op stap met Lisa, Louis en Maurice

In het Passchendaele Museum kunnen kinderen op sleeptouw genomen worden door Lisa, haar neefje Louis en het museumratje Maurice. Lisa en Louis bezoeken hun opa, die in het kasteel van Zonnebeke allerhande spullen uit WOI verzamelt. Met een luisterspel, plooikaart en leuke opdrachten leren ze zo spelenderwijs meer over de?

Lees meer

Zandvoordebos

Het Zandvoordebos maakt deel uit van de Gasthuisbossen. Het was tijdens de Middeleeuwen dat verschillende godshuizen in de regio van Ieper heel wat bosgronden als schenking kregen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze volledig vernield. Nu zijn ze in het bezit van het OCMW. Ieder seizoen zorgt voor een magische?

Lees meer

Minigolf De Oude Kaasmakerij

Op zoek naar een leuke activiteit voor jong en oud? De Oude Kaasmakerij waarborgt sinds mei 2018 een gloednieuw minigolf terrein met maar liefst 18 verschillende banen! Iedere golfbaan is uitgerust met een ander obstakel voor een optimaal speelplezier. Het terrein is ingekleed met echte objecten die gebruikt werden in?

Lees meer

Pionier wandelroute

Wandelroute WO1 De ‘Pionier wandellus’ staat volledig in het teken van het Duitse oorlogsverhaal. Langs het traject komen verschillende aspecten aan bod. Zo kom je meer te weten over een nooit geziene constructiebouw, die in onze streek tussen 1915 en 1917 plaatsvond, en het oorlogsleed aan Duitse zijde. Deze route?

Lees meer
Monument

Heksen wandellus

Beselare staat sinds eeuwen bekend als een heksendorp waar de naam en faam van de heksen de dorpsgrenzen ver overstijgen. Tijdens de ‘Heksen wandellus’ passeer je onder andere de woonplaatsen van enkele belangrijke heksen zoals ‘Calle Bletters’, ‘Sefa Bubbels’ en ‘Tanneken Vanhulle’. Heksen die konden vliegen of zich veranderen in?

Lees meer
Monument

New Zealand Forces Memorial

Het New Zealand Forces Memorial ligt tegenover het CWGC Buttes New British Cemetery. Hier worden de Nieuw-Zeelanders herdacht die in de winter van 1917-1918 nabij het Polygoonbos vermist raakten. Voor de heuvel ligt de Stone of Remembrance. Bijzonder aan de begraafplaats is het ontbreken van een Cross of Sacrifice. Die?

Lees meer

Heksentraditie

Deelgemeente Beselare staat sinds eeuwen bekend als toveressenparochie. Natuurlijk kende ieder dorp wel enkele straffe verhalen over toverij, heksen, vliegende geiten, ..., maar in Beselare werden deze verhalen neergepend door enkele volksschrijvers en heemkundingen. Het is vooral Edward Vermeulen (Warden Oom) die hier een belangrijke bijdrage heeft geleverd. De Beselaarse heksenlegendes situeren?

Lees meer

Scooters huren: D'Antonius Scooters

Helemaal klaar om de prachtige streek rond Zonnebeke te verkennen? Je ontdekkingstocht in de Westhoek begint bij het huren van je elektrische scooter. Met respect voor de regio en in alle comfort verover je de landelijke wegen, geflankeerd door glooiende landschappen en relikwieën uit het verleden. Vanuit Zonnebeke heb je?

Lees meer
Monument

Black Watch Corner

Dit standbeeld van een soldaat van de Black Watch, staat aan de zuidwestelijke rand van het Polygoonbos. De locatie werd tijdens WOI genoemd naar de Schotse elite-eenheid, "Black Watch Corner”. Het monument werd in 2014 ingehuldigd en gedenkt het Black Watch Regiment, die in november 1914 een belangrijk aandeel had?

Lees meer
Autoroute

Pionier autoroute

Vandaag vormt de Westhoek een grensoverschrijdend gebied met Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Tijdens de oorlog waren er geen grenzen. Het Vlaamse Wervik en het Franse Wervicq-Sud werden dan één en dezelfde gemeente. Pioniere Achter dit Duits front verbleven nogal wat Duitse 'Pioniere' of genietroepen. Zij staan in voor de bouw?

Lees meer
Kerk

Onze-Lieve-Vrouwe kerk in Zonnebeke

Deze kerk wordt na WOI gedeeltelijk gebouwd op de funderingen van de voormalige abdijkerk van de in de 18de eeuw opgeheven augustijnenabdij. De Onze-Lieve-Vrouwkerk kan gezien worden als de eerste modernistische kerk van België, naar een ontwerp van de Brugse architect Huib Hoste. Het is gebouwd uit baksteen maar wordt?

Lees meer
Kenniscentrum

Kenniscentrum Zonnebeke

Het kenniscentrum is ondergebracht in de voormalige pastorie van Zonnebeke, een modernistisch gebouw van Huib Hoste. Het is een plaats waar onderzoekers, studenten en nieuwsgierigen met hun vragen over het oorlogsverleden en het erfgoed van de streek terecht kunnen. Collectie van het Kenniscentrum Het kenniscentrum omvat twee grote collecties die?

Lees meer
oorlog

Gheluvelt Chateau

Het kasteel werd van 1737 tot 1965 bewoond door de adellijke familie Keingiaert. Vóór de oorlog bezat de familie een groot deel van Geluveld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte de familie Keingiaert voor het oorlogsgeweld. Aanvallen op het kasteel Geluveld werd verdedigd door de Britse 1e Divisie. Op 29 oktober?

Lees meer

Familiezoektocht: vrouw zoekt man in de Gasthuisbossen

Kaat, de zwarte specht is alle hoop kwijt. Ze wil zo graag een nestje eieren, maar in de wijde omgeving van de Gasthuisbossen is er geen mannetjes specht te vinden.... Help jij haar? Een perfecte zoektocht voor families met kinderen tussen 5 en 12 jaar. Met de zoektocht help je?

Lees meer
Wandelen

Beselare Heksendorp, wandelen

Verhalen voor onderweg "Verhalen voor onderweg" is een reeks van wandelboekjes met themawandelingen die niet zijn bewegwijzerd, maar waarbij een handige brochure je op je tocht helpt. Met deze wandeling wandel je door een behekst Beselare en volg je een traject die langs verschillende POI’s gaat. Een combinatie van folklore,?

Lees meer

Namen in het Landschap

Het Passchendaele Museum te Zonnebeke lanceerde op 25 mei 2022, met steun van de Vlaamse Overheid en Library and Archives Canada,  het geoportaal ‘Namen in het Landschap’. Het is een online portaal. Online portaal Het online portaal geeft weer waar meer dan 1.400 Canadezen sneuvelden of vermoedelijk begraven werden. Op?

Lees meer

Cryer Farm

Ontdek deze goed bewaarde Duitse ondergrondse constructie. Vermoedelijk als medische hulppost gebouwd, wordt het tijdens de Slag bij Passendale een sterk verdedigd en moeilijk in te nemen bolwerk. Pas op 15 september 1917 kan een raiding party de bunker veroveren. 2Lt. Cryer komt hierbij om het leven en als eerbetoon?

Lees meer
Fietsen

De Stroroute

‘The Road to Passchendaele’ verbindt het Passchendaele Museum met CWGC Tyne Cot Cemetery. De halfuur durende wandelroute loopt langs de voormalige spoorlijn tussen Ieper en Roeselare. Lijn 64 werd frequent gebruikt voor het vervoer van bieten en stro en kreeg algauw de bijnaam, “de stroroute”. Road to Passchendaele Halverwege de?

Lees meer

Kasteeldomein Zonnebeke

Het historische kasteeldomein van Zonnebeke huisvest het Passchendaele Museum, de gemeentelijke bibliotheek ‘De Letterschuur, de Koklikoo en de Toeristische Dienst van Zonnebeke. Dit is het ideale vertrekpunt voor een ontdekkingstocht doorheen Zonnebeke. Ook vertrekken er verschillende wandel- en fietsroutes langs autoluwe paden. Op minder dan drie kilometer liggen ondermeer het?

Lees meer
Monument

Het Heksenmonument

Vliegen naar vrijheid, rotonde Kortekeer Met de titel “Vliegen naar vrijheid” wil kunstenaar Luc Lapere de sterke, weerbare vrouw eren. “Elke vrouw is namelijk geboren als engel, goedaardig en niet aangetrokken tot zonde. Echter dikwijls worden hun vleugels gebroken en vervormd door de maatschappelijke context waarbinnen zij leven. Toch blijven ze?

Lees meer

Het Breldorp

Jacques Brel De kleinste deelgemeente van Zonnebeke, Zandvoorde wordt ook wel eens met recht en reden het Breldorp genoemd. De vader van Jacques Brel, Romain is geboren in dit dorp. Aan het geboortehuis (Zandvoordestraat 45) van Romain werd er in 1988 een bronzen gedenkplaat onthuld, Geschiedenis familie Brel De eerste?

Lees meer
Heksen

Folkore wandellus

De ‘Folklore wandellus’ in Beselare is een thematische wandeling die een aantal geschiedkundige tradities, de culturele eigenheid en inwoners van de gemeente door de eeuwen heen belicht. De ontginning en ontwikkeling van de woeste gronden door de ‘Heren van Beselare’, de economische bedrijvigheid, de heropleving na de Eerste Wereldoorlog en?

Lees meer

Australian Memorial 'Road to Passchendaele'

‘The Road to Passchendaele’ is een stukje vooroorlogse spoorweg, die loopt van het Memorial Museum Passchendaele 1917 richting het Tyne Cot Cemetery te Passendale. Langs dit klein stukje historische route, die ongeveer 2 km lang is, vochten in 1917 heel wat nationaliteiten van de Commonwealth. Praktische info Kan met een?

Lees meer
Monument

De Pou Maumahara - Pohutokawa

De Pou Maumahara - Pohutokawa is een acht meter hoog en zes ton wegend Maori monument die de Nieuw-Zeelandse Maori uit WOI eert. Meester houtsnijders en studenten van de New Zealand Maori Arts and Crafts Insitute (NZMACI) in Rotorua, Nieuw-Zeeland vervaardigden deze totem gedurende vier jaar uit een inheemse houtsoort?

Lees meer
Monument

Het Heksenmonument en de Heksenwaag

Op het marktplein van Beselare staat het bronzen Heksenmonument, een heks roerend in haar toverpot. Even verder staat de Heksenwaag. Deze gaat terug naar het Nederlandse gebruik om na te gaan of iemand al dan niet een heks was. Durf je het lot te tarten en op de Heksenwaag te?

Lees meer

Gedenkzuil 7th British Division Memorial 1917

De gedenkzuil in de Beselarestraat bij het gehucht Broodseinde, herdenkt de 7th Royal Artillery Division en de gevechten in 1914 en 1917. Tijdens de Slag bij Broodseinde op 4 oktober 1917 leed de Divisie hier zware verliezen. Het monument werd in 1924 opgericht. Voor de oorlog bevond zich hier een?

Lees meer
Begraafplaats

Legacy of Passchendaele, Tyne Cot

Wandelroute WO1 De noordelijke wandellus verbindt het kasteeldomein van Zonnebeke met de historische slagvelden aan de rand van Passendale. Dat dorp werd ten koste van tienduizend mensenlevens in 1917 ingenomen door de Britten. Langs de route komen twee naties die meestreden tijdens de Slag bij Passendale sterk naar voren. Het?

Lees meer
Kindvriendelijk

Kaasmonument

Dit monument bevindt zich op het gemeenteplein voor de kerk van Passendale. Het bestaat uit een bronzen beeld, dat de fabel van La Fontaine 'De raaf en de vos' uitbeeldt. De granieten sokkel verwijst naar de internationaal befaamde Passendale kaas. Praktische info Gratis Locatie: gemeenteplein Passendale

Lees meer

Rolstoeltoegankelijke wandelroute: Polygon Wood

De wandeling richting Polygon Wood doorkruist het nieuwe parkgedeelte dat in 2014 werd aangelegd waarna erfgoed en begraafplaatsen in en rond het Polygoonbos worden aangedaan. Langsheen de wandeling staan verschillende infodragers die je de geschiedenis van Zonnebeke vertellen. Zowel WOI als niet-WOI. De rolstoeltoegankelijke Polygon Wood wandeling is 4,6 km.?

Lees meer

3rd Australian Division Memorial

Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie in de Duitse verdedigingsstelling Flandern I bestaande uit verschillende bunkers. De grootste betonnen constructie werd na de verovering op 4 oktober 1917 door de 3rd Australian Division, ingericht als medische verbandpost. Cross of Sacrifice Het Cross of Sacrifice op CWGC Tyne Cot Cemetery?

Lees meer
Begraafplaats

Zantvoorde British Cemetery

In het zuiden van de gemeente Zonnebeke ligt de deelgemeente Zandvoorde. Bij het drop bevindt zich het CWGC Zantvoorde British Cemetery, waar meer dan 1500 gesneuvelden hun laatste rustplaats vonden. 1100 van hen zijn niet geïdentificeerd. De begraafplaats is ontworpen door Charles Holden. Monument Bijzonder is het monument voor de?

Lees meer

Pionier fietsroute

De regio ten zuidoosten van de beruchte Ieperboog, de Ypres Salient uit de Eerste Wereldoorlog, bleef vanaf de Eerste slag bij Ieper in 1914 in Duitse handen. Na de Tweede Slag bij Ieper, in 1915, gingen de Duitsers in de Westhoek en Noord-Frankrijk over tot de bouw van versterkte linies?

Lees meer

Nonnebossen wandellus

De thematische ‘Nonnebossen wandellus’ focust op de geschiedenis van de ooit uitgestrekte bossen tussen Zonnebeke en Ieper. In het begin van de 12de eeuw wordt er een abdij gesticht die zich door heel wat giften succesvol ontwikkelt. Wanneer de beeldenstormers tot driemaal toe gewelddadig optreden, brandt de abdij af en?

Lees meer

Geluveld wandellus

Langs de Geluveld Wandelroute geniet je van weidse landschappen en prachtige panorama’s op de Leievallei en de Grensstreek. Onderweg leer je heel wat over de geschiedenis van dit dorp die van groot belang was voor de Duitsers in WOI. Het dorp lag namelijk op de Menenstraat die de directe verbinding?

Lees meer
Begraafplaats

Buttes New British Cemetery

Bij het naderen van CWGC Buttes New British Cemetery wandelen we midden in wat vóór de oorlog een paardenrenbaan van de Belgische cavalerie was uit omstreeks 1874. Militairen die waren ingekwartierd in Ieper, trotseerden er talloze hindernissen, zoals verplaatsbare heggen, muurtjes en waterputten. Na de oorlog werd beslist het hele?

Lees meer

Scott Post

Midden in het Polygoonbos ligt ‘Scott Post’, een opmerkelijke bunkerruïne. Ze is in 1916 of 1917 door Duitse troepen in een houten bekisting en met ijzeren bewapening gegoten in beton. Op 26 september 1917, de Derde Slag om Ieper, neemt het 56e Australisch bataljon Scott Post in. De naam van?

Lees meer
Begraafplaats

Canadian Road to Passchendaele

Wandelroute WO1 Met de ‘Canadian Road to Passchendaele’ treed je in de voetsporen van de Canadese troepen, die in 1917 de moeilijke taak kregen om de ruïnes van Passendale in te nemen. Onderweg leer je meer over deze bedroevende campagne. Na meer dan 100 dagen was men vanaf Ieper slechts?

Lees meer
Kindvriendelijk

De Oude Kaasmakerij

Proef de kaas Ergens in Vlaamse velden – op een steenworp van Tyne Cot Cemetery, hét symbool van de onuitwisbare sporen die WO I in deze streek heeft getrokken – vind je Sint-Jozef, een kaasmakerij uit het interbellum. In dit prachtige stukje erfgoed brengen we de rijke traditie van het kaasmaken op een boeiende,?

Lees meer
Kindvriendelijk

Go-carts: Casa D&N

De omgeving verkennen met een go-cart? Dit is zeker mogelijk! Casa D&N biedt go-carts aan voor individuelen en groepen. Hierdoor kan je de streek op een rustige en unieke manier verkennen. Ken je de omgeving niet goed? Geen probleem! Dorine en Nico geven je tal van tips inzake mogelijke routes en stopplaatsen.?

Lees meer

Polygoonbos (Polygon Wood)

Het Polygoonbos (Doelbos) ligt op de Midden-West-Vlaamse heuvelrug. Het is er paradijs voor mens en dier. De kinderen kunnen er ravotten op de speelzone. Je kan er heerlijk wandelen langs de mooie dreven. Het bos herbergt zelfs een stuk heide, waar schapen weelderig grazen. Dit bos is ook de place-to-be om?

Lees meer
Kerk

Sint-Bartholomeuskerk in Zandvoorde

Vernield door de Eerste Wereldoorlog werd deze kerk in de periode 1923-1925 heropgebouwd in neogotische stijl. Hier wordt St.-Cornelius vereerd tegen kinder- en veeziekten. In de kerk staat een houten beeld van deze heilige. In de voortuin van de pastorie staat een miniatuurkerkje van de kerk van Zandvoorde naar de?

Lees meer
Abdij

Augustijnenabdij en Benedictinessenabdij

Augustijnenabdij te Zonnebeke De Augustijnenabdij was een grote abdij van de Reguliere Kanunniken van de Orde van St.-Augustinus. Via een oorkonde van de bisschop Drogo van Terwaan en op verzoek van Fulpoldus, de heer van Rollegem, werd een kapittel gesticht van drie kanunniken verbonden aan de plaatselijke Onze-Lieve-Vrouwe kerk in Zonnebeke. Geschiedenis?

Lees meer
Tuinen

Passchendaele Memorial Gardens

Het project ‘Passchendaele Memorial Gardens’ is onderdeel van het masterplan ‘Legacy of Passchendaele’. Onderdeel van dit project is het herenigen van de twee kasteelparken die sinds 1960 zijn gescheiden. Rond het pittoreske landhuis uit 1933 wordt vanaf juni 2013 het landschapspark heraangelegd. Landschap, recreatie en educatie zijn een leidraad binnen?

Lees meer

New Zealand road to Passchendaele

Wandelroute WO1 Deze thematische wandeling staat volledig in het teken van het Nieuw-Zeelandse oorlogsverhaal. De lus die aan De Oude Kaasmakerij start, laat je kennismaken met het Nieuw-Zeelandse slagveld van 1917. De Nieuw-Zeelandse troepen kregen begin oktober, samen met de Australiërs, de zware taak op zich om de hoogtes van?

Lees meer

Scooters huren: E-Fun Touring

Ben jij klaar voor een unieke beleving in Zonnebeke? Wil je eens komen onthaasten na een drukke werkdag of genieten van de omgeving op een avontuurlijke manier? De mooie routes brengen je langs diverse kronkelende landweggetjes, mooie weide-en natuurlandschappen waar je uren kan toeren met een elektrische bromfiets of een?

Lees meer
Monument

Sculptuur Johan Lievens

Het beeld wil een moment vatten tussen Leven en Dood, tussen Ondergang en Toekomst. Het ‘hoofd’ ligt achterover gekanteld en steunt (nog) slechts op één lijn en één punt. Aan de ene zijde is vooral het stervende, aan de andere zijde kijkt het nog omhoog in ultieme hoop. Het wil?

Lees meer

Familiezoektocht: mysterie in het polygoonbos

Boswachter Eric zag vanmorgen tijdens zijn dagelijkse ronde een vos met een helrode snuit. Het leek wel bloed! De boswachter besluit op pad te gaan om uit te zoeken of er bosdieren gekwetst zijn. Help jij hem hierbij? Aan de hand van verrassende mysteries, plezante doe-opdrachten en leuke weetjes los je?

Lees meer

Familiezoektocht: de verdwenen steen van Zonnedaele

Familiezoektocht Al sinds de Romeinen is Zonnebeke een ideale plaats voor een dorp. In de vroege middeleeuwen bouwde men er zelfs een abdij. Het park was eigendom van de abdij en zorgde voor voedsel en inkomen. Naast de abdij stond het kasteel van een befaamde ridder. Helaas is zijn geschiedenis?

Lees meer
Begraafplaats

Passchendaele New British Cemetery

De CWGC Passchendaele New British Cemetery wordt na de Eerste Wereldoorlog aangelegd als verzamelbegraafplaats van verspreide graven op de slagvelden rond Passendale en Langemark. Zo goed als alle gesneuvelden vielen in de herfst van 1917. Architecten Architecten Charles Holden en Wilfrid Clement Von Berg stonden in voor het ontwerp van?

Lees meer

Rolstoeltoegankelijke wandelroute: Tyne Cot

De wandeling richting Tyne Cot volgt de 'Road to Passchendaele' die Australische troepen in 1917 volgden om Passendale in te nemen. Langsheen de wandeling staan verschillende infodragers die je de geschiedenis van Zonnebeke vertellen. Zowel WOI als niet-WOI. De rolstoeltoegankelijke Tyne Cot Cemetery wandellus is 5,8 km lang. Download hier?

Lees meer

Zandvoorde wandelroute

Wandelroute WO1 De ‘Zandvoorde wandellus’ volgt de rode draad van ‘2014-2018 – 100 jaar Groote Oorlog’ en brengt het verhaal van Zandvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het dorp vervulde een belangrijke strategische positie door haar hogere ligging op de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug. Het unieke zicht op de omgeving in combinatie met?

Lees meer

Zonnebeekse Crypte

De Zonnebeekse Crypte met 14 oorlogsgesneuvelden en één onafhankelijkheidsstrijder is uniek in België. De gemeentelijke crypte wordt in 1921 ingericht en telt elf gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog en drie van de Tweede Wereldoorlog. Frederic Godderis Bijzonder is de kist van Frederic Godderis. Hij vocht voor de Belgische onafhankelijkheid in?

Lees meer

Commandobunker Zandvoorde

Armierungsbataillone De bijzonder goed bewaarde commandobunker van Zandvoorde is een knap staaltje van Duitse bouwkunst. Het is één van de grootste resterende bunkers van de Westhoek en is een unieke getuige. Specifiek opgeleide pionierseenheden, de zogenaamde Armierungsbataillone, bouwen deze bunker in 1916 voor de staf van een regiment. Ze brachten?

Lees meer
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png