Verfijn jouw zoekopdracht

Filters
Algemeen
Type
Locatie
Faciliteiten
Picknickzone Den Nachtegael

Rustpunten met een verhaal!

Zonnebeke zette in 2023 serieus in op haar buitenruimte en investeerde in maar liefst acht nieuwe rustpunten mét een verhaal. Want als wandelaar of fietser doet het deugd dat je tijdens jouw uitstap even halt kunt houden! Voor de realisatie van deze rustpunten kon de gemeente rekenen op provinciale steun?

Lees meer
Heksen Beselare

Folkore wandelroute

De ‘Folklore wandelroute’ in Beselare is een thematische wandeling. Ze belicht een aantal geschiedkundige tradities, culturele eigenheden en bekende inwoners. Tijdens de wandeling komen heel wat verschillende thema’s aan bod. De ontginning en ontwikkeling van de woeste gronden door de ‘Heren van Beselare’, de economische bedrijvigheid, de heropleving na WO?

Lees meer
Herrinneringstuin poppy Passchendaele Memorial Parc

Passchendaele Memorial Gardens

Onderdeel van het masterplan 'Legacy of Paschendaele' is het project Passchendaele Memorial Gardens. Het project herenigt de twee kasteelparken die sinds 1960 gescheiden waren. Rond het pittoreske landhuis uit 1933 werd het landschapspark in juni 2013 heraangelegd. Landschap, recreatie en educatie vormen de leidraad van het ontwerp. Herinneringstuinen in klaproosvorm?

Lees meer
Zij die niet terugkeerden wandelpad

Zij die niet terugkeerden

Wandelroute WO1 De gemeente Zonnebeke realiseerde een wandelpad en herdenkingsbos voor ‘Zij die niet terugkeerden’. Het wandelpad in de Zonnebeekvallei is het sluitstuk van het ‘The Legacy of Passchendaele’ project. Herdenkingsbomen De Eerste Wereldoorlog eiste een hoge menselijke tol. Zonnebeke telde 217 gesneuvelden die geboren waren in een van de?

Lees meer
abdijtuin Zonnebeke

Abdijtuin

In de Abdijtuin kan je nog steeds de verschillende bouwfases (6 fases) van de Zonnebeekse Augustijnenabdij ontdekken. De bouwgeschiedenis van dit complex begon rond 1197 en liep tot de Franse Revolutie, waarna het werd omgevormd tot een kasteel met park. Aan de hand van verschillende verhardingen in de tuin kan?

Lees meer
Cross of Sacrifice Tyne Cot

3rd Australian Division Memorial

Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie in de Duitse verdedigingsstelling Flandern I. De Duitsers hadden er een vijftal bunkers gebouwd om een sterke bunkerlinie te vormen. De grootste betonnen structuur werd op 4 oktober 1917 door de 3de Australische Divisie veroverd. Die bunker werd toen als medische verbandpost ingericht. Cross?

Lees meer
Het Keerpunt van Paul Gees

Het Keerpunt

Het Keerpunt is een monument van de Belgische kunstenaar Paul Gees. Het monument verwijst naar de Eerste Wereldoorlog. Het staat op de rotonde die de Langemarkstraat met de Roeselarestraat verbindt. Paul Gees over Het Keerpunt Paul Gees zegt over zijn sculptuur “Verwijzend naar de oorlog kan dit beeld worden gelezen?

Lees meer
Begraafplaats

Passchendaele New British Cemetery

De CWGC Passchendaele New British Cemetery wordt na de Eerste Wereldoorlog aangelegd als verzamelbegraafplaats van verspreide graven op de slagvelden rond Passendale en Langemark. Zo goed als alle gesneuvelden vielen in de herfst van 1917. Architecten Architecten Charles Holden en Wilfrid Clement Von Berg stonden in voor het ontwerp van?

Lees meer
De Heksen van Beselare

De Heksen van Beselare

Beselare is het heksendorp bij uitstek. ‘Een reuzeheks, een vliegende heks, een dulle heks, een pondig meubel, met stoute zwarte ogen en een greitende uitdagende blik, en een neus gelijk een pikhaak.’ Zo wordt Calle Bletters omschreven. Andere bekende heksen zijn Clette, Babbe, Dokke, Belle, Tanneken, Meele, Fyte, Leeme en?

Lees meer
Kerktoren Zonnebeke Uitkijkpunt Jan D'Hondt - Ateljé D

Kerktoren Zonnebeke

Getekend landschap De Onze-Lieve-Vrouwe kerk in Zonnebeke is de eerste modernistische kerk die in België werd gebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De kerk werd ontworpen door de bekende Brugse architect Huib Hoste. Om de toren met het panoramische uitzicht toegankelijk te maken, werkt Zonnebeke samen met het project Horizon 2025?

Lees meer

Parkwandeling

Het historische kasteeldomein van Zonnebeke vormt het ideale vertrekpunt voor een ontdekkingstocht in de streek. Vanuit het park starten verschillende wandel- en fietsroutes. Ook binnen het Kasteeldomein zelf werden twee wandelroutes uitgestippeld. De Parkwandeling brengt je langs de mooiste plaatsen in het domein, waaronder de ‘Passchendaele Memorial Gardens’. Acht tuinen?

Lees meer
Begin Polygon Wood Cemetery

Polygon Wood Cemetery

Polygon Wood Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met Britse en Nieuw-Zeelandse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats ligt naast het Polygoonbos. Begraafplaats Tijdens de oorlog, al in 1917, werden gesneuvelde Australiërs begraven nabij het Polygoonbos. Dit was vlak naast een Duitse begraafplaats. Het was het begin?

Lees meer
Polygoonbos Zonnebeke

Polygoonbos wandelroute

Wandeling WO1 De zuidelijke wandellus loopt richting het Polygoonbos en het vroegere slagveld nabij Beselare. Het Polygoonbos is een bijzondere plaats in het hele oorlogsverhaal. In 1914 bemannen Fransen en Duitsers er stellingen aan de zuidrand van het bos. Na Duitse inname vinden er in 1917 hevige gevechten plaats tijdens?

Lees meer
Passchendaele Museum Zonnebeke

Passchendaele Museum

Het Passchendaele Museum brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog. In het museum wordt vooral de Slag bij Passendale uitgelicht. De Slag bij Passendale uit 1917 staat bekend als een van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Er vielen bijna 600.000 slachtoffers?

Lees meer
Passchendaele Museum Zonnebeke

Op stap met Lisa, Louis en Maurice

In het Passchendaele Museum kunnen kinderen op sleeptouw genomen worden door Lisa, haar neefje Louis en het museumratje Maurice. Lisa en Louis bezoeken hun opa, die in het kasteel van Zonnebeke allerlei voorwerpen uit WO I verzamelt. Met een luisterspel, plooikaart en leuke opdrachten leren de kinderen spelenderwijs meer over?

Lees meer
Begraafplaats

Buttes New British Cemetery

Bij het naderen van CWGC Buttes New British Cemetery wandelen we midden in wat vóór de oorlog een paardenrenbaan van de Belgische cavalerie was uit omstreeks 1874. Militairen die waren ingekwartierd in Ieper, trotseerden er talloze hindernissen, zoals verplaatsbare heggen, muurtjes en waterputten. Na de oorlog werd beslist het hele?

Lees meer
Lowie's Magische Heksenpad

Lowie's Magische Heksenpad

Lowie's Magische Heksenpad is een betoverende wandelroute van ongeveer 5 km lang. De route neemt je mee door het adembenemende Reutel- en Polygoonbos. Volg het pad en ontmoet de tien Beselaarse heksen. Laat je intussen verrassen door de magische schoonheid van de natuur. Onderweg kom je een aantal QR-codes tegen.?

Lees meer
Polygon Wood Cemetery

Mission Polygon Wood

'Mission Polygon Wood' is een interactief spel voor leerlingen om ze te laten kennismaken met de geschiedenis van WO I. Het spel combineert persoonlijke verhalen van gesneuvelde soldaten met doe-opdrachten in het Polygoonbos. Een wandeling met een missie In het Polygoonbos is het de bedoeling dat de groep via vier?

Lees meer
Sculptuur Johan Lievens

Sculptuur Johan Lievens

Op de rotonde van het kruispunt Broodseinde in Zonnebeke staat er een oorlogsgedenkteken. De sculptuur draagt de naam “Het was (g)een gezicht”, gemaakt door de Brugse kunstenaar Johan Lievens. Het beeld wil een moment vastleggen tussen Leven en Dood, tussen Ondergang en Toekomst. Het ‘hoofd’ is naar achteren gekanteld en steunt?

Lees meer
Go Carts Passendale

Go-carts: Casa D&N

De omgeving verkennen met een go-cart? Dat is zeker mogelijk! Casa D&N biedt go-carts aan voor individuen en groepen. Zo kan je de streek op een rustige en unieke manier verkennen. Ken je de omgeving niet goed? Geen probleem! Dorine en Nico geven je tal van tips over mogelijke routes?

Lees meer
Begraafplaats

Canadian Road to Passchendaele

Met de ‘Canadian Road to Passchendaele’ treed je in de voetsporen van de Canadese troepen. Zij kregen in 1917 de moeilijke taak om de ruïnes van Passendale in te nemen. Onderweg leer je meer over deze bedroevende campagne. Na meer dan 100 dagen was men vanaf Ieper slechts 8 km?

Lees meer
Lange Afstandswandeling Zonnebeke (1)

Lange afstandswandelingen

Soms wil je even een wandeling doen rond de blok, met of zonder hond. Soms wil je een thematische wandeling doen en sommigen trekken hun stapschoenen niet aan voor minder dan 30 km. Zonnebeke is door haar ligging op de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug een bijzonder mooie wandelgemeente met heel wat vergezichten.?

Lees meer
Vredesfietsroute Zonnebeke 1

Vredesfietsroute

De Eerste Wereldoorlog zette de Westhoek in vuur en vlam, maar de wederopbouw ging razendsnel. Toch verdwenen niet alle littekens in het landschap. De vernieuwde Vredesfietsroute laat je het vroegere front van de Eerste Wereldoorlog op de Ieperboog verkennen. De 45 km lange route gidst je langs WOI-sites, prachtige natuur?

Lees meer
Zandvoordebos

Zandvoordebos

De Gasthuisbossen bestaat uit zeven bossen, waaronder het Zandvoordebos. In de middeleeuwen kregen verschillende godshuizen in de regio van Ieper heel wat bosgronden als schenking. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lagen de Gasthuisbossen pal op het front van de Ieperboog. Hierdoor werden deze bossen volledig vernield. In de jaren 1920 werden?

Lees meer
Op stap met een gids

Op stap met een gids

Zonnebeke is een gevarieerde gemeente met veel tradities en een rijke geschiedenis. Als bezoeker kan je onder begeleiding van een ervaren gids kennismaken met alles wat Zonnebeke te bieden heeft. Laat je onderdompelen in ons rijk erfgoed en ontdek onze prachtige gemeente. De Dienst voor Toerisme Zonnebeke en het Passchendaele?

Lees meer
Logo Bellewaerde

Bellewaerde

De leukste uitstap voor het hele gezin? Bellewaerde Park natuurlijk! Je gilt er van plezier op de tofste familie-attracties. Maar dat niet alleen! Kijk ook verwonderd naar de exotische dieren en ontspan in de prachtige natuur. Attracties Of je nu piepjong, stokoud, of iets daartussen bent: iedereen beleeft plezier in?

Lees meer
New Zealand Memorial Polygoonbos

New Zealand Forces Memorial

Het New Zealand Forces Memorial (Foto 1) ligt tegenover het Buttes New British Cemetery. Hier worden de Nieuw-Zeelanders herdacht die in de winter van 1917-1918 vermist raakten nabij het Polygoonbos. Voor de heuvel ligt de Stone of Remembrance. Dit is een gedenksteen die op honderden militaire begraafplaatsen van de Commonwealth?

Lees meer

Zonnebeekse Crypte

De Zonnebeekse Crypte met 14 oorlogsgesneuvelden en één onafhankelijkheidsstrijder is uniek in België. De gemeentelijke crypte wordt in 1921 ingericht en telt elf gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog en drie van de Tweede Wereldoorlog. Frederic Godderis Bijzonder is de kist van Frederic Godderis. Hij vocht voor de Belgische onafhankelijkheid in?

Lees meer

The Legacy fietsroute

De fietsroute laat je kennismaken met het monumentale erfgoed van de Slag bij Passendale. De route start aan de Dienst voor Toerisme Zonnebeke. Ze doorkruist het glooiende landschap en voert je langs verschillende WOI-sites en andere hotspots van de streek. Zo ontdek je onder andere Tyne Cot Cemetery, Crest Farm,?

Lees meer
Heksenstoet

Heksentraditie

Deelgemeente Beselare staat al eeuwenlang bekend als toveressenparochie. Natuurlijk kende elk dorp wel enkele straffe verhalen over toverij, heksen, vliegende geiten, … In Beselare werd het echter naar het volgende niveau getild. De verhalen werden namelijk neergepend door enkele volksschrijvers en heemkundingen. Het is vooral Edward Vermeulen (Warden Oom) die?

Lees meer
Mountainbiken in Zonnebeke

Mountainbikeroute Gustave Bourgois

De Mountainbikeroute Gustave Bourgois bestaat uit 3 lussen, die samen goed zijn voor 40 km. De route sluit aan op MTB Ieper. We starten aan de sporthal te Beselare, klimmen richting kerk en volgen links richting Geluveld – Kruiseke. De vijf landelijke gemeenten De mountainbikeroute neemt onze vijf landelijke gemeenten onder?

Lees meer
Monument Black Watch Corner Zonnebeke

Black Watch Corner

Dit standbeeld van een soldaat van de Black Watch staat aan de zuidwestelijke rand van het Polygoonbos. De plek is vernoemd naar de Schotse elite-eenheid die meevocht in WO I. Het monument werd ingehuldigd in 2014 en herdenkt het Black Watch Regiment. Het regiment speelde een belangrijke rol bij het?

Lees meer
Scooter Zonnebeke (1)

Scooters huren

Eens wat anders dan een rondrit met de fiets? Trek eropuit met een scooter, Vespa of Tromox Mino en zoef over de wegen in en rond Zonnebeke. Scooters staan bekend als zeer toegankelijke vervoersmiddelen en zijn geweldig voor uitstapjes van een halve of een hele dag. Met een snelheid van 45?

Lees meer
Zandvoorde

Zandvoorde wandelroute

De ‘Zandvoorde wandelroute’ volgt de rode draad van ‘2014-2018 – 100 jaar Groote Oorlog’ en vertelt het verhaal van Zandvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het dorp vervulde een belangrijke strategische positie tijdens WO I door zijn hogere ligging op de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug. Het unieke uitzicht op de omgeving in combinatie?

Lees meer

De Zonne wijzer

Op de rotonde van de Ieperstraat in Zonnebeke staat een indrukwekkend beeld: De Zonne wijzer. De sculptuur werd door de Boomse kunstenaar Camiel van Breedam gemaakt. Dit werk symboliseert de wegen die elkaar kruisen en die tegelijkertijd de hoogte in lopen. Lucht, hemel en een symbool voor de miljoenen zinloos?

Lees meer
Tyne Cot Cemetery Zonnebeke

Tyne Cot Cemetery

Begraafplaats Met haar bijna 12.000 graven en 35.000 namen van vermisten, is CWGC (Commonwealth War Graves Commission) Tyne Cot Cemetery de grootste gemenebest begraafplaats ter wereld, een stille getuige van de Slag bij Passendale. Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie in de Duitse verdedigingsstelling Flandern I. Australische troepen richtten?

Lees meer
7th british division memorial

Gedenkzuil 7th British Division Memorial 1917

De gedenkzuil in de Beselarestraat bij het gehucht Broodseinde herdenkt de 7th Royal Artillery Division en de gevechten in 1914 en 1917. Tijdens de Slag bij Broodseinde op 4 oktober 1917 leed de Divisie hier zware verliezen. Voor de oorlog stond hier een kleine kapel. Het monument werd in 1924?

Lees meer
Minigolf Oude Kaasmakerij

Minigolf De Oude Kaasmakerij

Op zoek naar een leuke activiteit voor jong en oud? Ga dan minigolven bij De Oude Kaasmakerij! In mei 2018 heeft De Oude Kaasmakerij een uniek minigolfterrein aangelegd met maar liefst 18 verschillende banen! Elke golfbaan is voorzien van een ander obstakel voor optimaal speelplezier. Het terrein is ingekleed met?

Lees meer

Het Breldorp

Jacques Brel De kleinste deelgemeente van Zonnebeke, Zandvoorde wordt ook wel eens met recht en reden het Breldorp genoemd. De vader van Jacques Brel, Romain is geboren in dit dorp. Aan het geboortehuis (Zandvoordestraat 45) van Romain werd er in 1988 een bronzen gedenkplaat onthuld, Geschiedenis familie Brel De eerste?

Lees meer
Polygoonbos Zonnebeke

Polygoonbos (Polygon Wood)

Het Polygoonbos, of Doelbos, ligt op de Midden-West-Vlaamse heuvelrug. Het is een paradijs voor mens en dier, jong en oud. Jij kan er heerlijk wandelen in de prachtige natuur en de kinderen kunnen er ravotten in de speelzone. Dit bos is ook dé place-to-be om heel wat dieren te spotten:?

Lees meer
Kaasworkshop Zonnebeke

Kaasworkshop

Heb je er al altijd van gedroomd om ooit je eigen kaas te maken? Dan is dit je kans! Tijdens deze leuke, interactieve workshop leert een kaasmeester je alle geheimen van dit ambacht. Stap voor stap transformeer je samen met je groepje verse melk in kaas. Ondertussen leer je over?

Lees meer
t verzet escaperoom Zonnebeke Beselare

Escaperooms Beselare

Twee buren in Beselare hebben de handen in elkaar geslagen en twee escaperooms ontwikkeld. Ze hebben zich hiervoor geïnspireerd op het Heksenpatrimonium van Beselare en haar WOI-erfgoed. De buren hebben twee prachtige verhaallijnen uitgewerkt die elk uitdagingen en avontuur met zich meebrengen! Werk samen als team, los snel de talrijke?

Lees meer
De Pou Maumahara - Pohutokawa in Zonnebeke

De Pou Maumahara - Pohutokawa

De Pou Maumahara – Pohutokawa is een acht meter hoog en zes ton zwaar Maori-monument. Het monument eert de Nieuw-Zeelandse Maori-soldaten die meestreden tijdens WO I. Meester houtsnijders en studenten van de New Zealand Maori Arts and Crafts Insitute (NZMACI) in Rotorua, Nieuw-Zeeland, vervaardigden deze totem gedurende vier jaar. Ze?

Lees meer
Onze-Lieve-Vrouwekerk Zonnebeke

Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke

Deze kerk werd na WO I gedeeltelijk gebouwd op de funderingen van de voormalige abdijkerk van de Augustijnenabdij. Die abdij werd al in de 18e eeuw opgeheven. De Onze-Lieve-Vrouwekerk kan gezien worden als de eerste modernistische kerk van België, ontworpen door de Brugse architect Huib Hoste. De kerk is gebouwd?

Lees meer
Kerk

Sint-Audomaruskerk, Passendale

De oorspronkelijke romaanse kerk dateert uit de 11de-12de eeuw. Deze oude kerk wordt in 1904 vervangen door een neoromaans gebouw waarbij het vroegere koor wordt geïntegreerd als zijkoor. Een deel van de oorspronkelijke ijzerzandstenen blijft daardoor bewaard. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het gebouw volledig verwoest, maar de eeuwenoude ijzerzandstenen?

Lees meer
De Legacy Fietsroute en Stroroute

De Stroroute

De Stroroute is een 10 km lange wandel- of fietsroute die loopt langs de oude spoorlijn 64 tussen Roeselare en Ieper. ‘The Road to Passchendaele’ verbindt het Passchendaele Museum met Tyne Cot Cemetery. Lijn 64 werd frequent gebruikt voor het vervoer van bieten en stro en kreeg algauw de bijnaam,?

Lees meer

Drempelvrije en toegankelijke wandelroutes

In Zonnebeke is het voor iedereen aangenaam om naar buiten te gaan en te genieten van de natuur. Voor mensen met verminderde mobiliteit zijn er de volgende mogelijkheden om een aangename wandeling te maken: In eerste instantie kun je een mooie wandeling maken in het Kasteeldomein die over drempelvrije, verharde?

Lees meer
Heksenmonument Beselare

Heksen wandelroute

Beselare staat al eeuwenlang bekend als een heksendorp waar de naam en faam van de heksen de dorpsgrenzen ver overstijgen. Tijdens de ‘Heksen wandelroute' passeer je de woonplaatsen van enkele belangrijke heksen, zoals ‘Calle Bletters’, ‘Sefa Bubbels’ en ‘Tanneken Vanhulle’. De Beselaarse heksen kunnen alles: vliegen, veranderen in een dierengedaante,?

Lees meer
Kenniscentrum Zonnebeke

Kenniscentrum Zonnebeke

Het kenniscentrum is gehuisvest in de voormalige pastorie van Zonnebeke, een modernistisch gebouw van Huib Hoste. Het is een plek waar onderzoekers, studenten en nieuwsgierigen terecht kunnen met hun vragen over het oorlogsverleden en -erfgoed van de streek. Collectie van het Kenniscentrum Het kenniscentrum omvat twee grote collecties die het?

Lees meer
Fietsen huren Zonnebeke

Locaties om een fiets te huren

Zonnebeke is de perfecte streek om met de fiets te verkennen. Mocht je geen fiets bij je hebben, dan kennen we enkele adresjes waar ze je met veel plezier verder helpen: Verhuurder Straat Gemeente Contact Rijwielen Tillo Martin Ommegang Zuid 1 8840 Westrozebeke +32 (0)51 78 04 90 Fietsverhuur Camping?

Lees meer

Commandobunker Zandvoorde

Armierungsbataillone De bijzonder goed bewaarde commandobunker van Zandvoorde is een knap staaltje van Duitse bouwkunst. Het is één van de grootste resterende bunkers van de Westhoek en is een unieke getuige. Specifiek opgeleide pionierseenheden, de zogenaamde Armierungsbataillone, bouwen deze bunker in 1916 voor de staf van een regiment. Ze brachten?

Lees meer
Kaasmonument Passendale

Kaasmonument

Het Kaasmonument is een bronzen beeld dat de fabel van La Fontaine ‘De raaf en de vos’ uitbeeldt. De granieten sokkel verwijst naar de internationaal befaamde Passendale kaas. Passendale kaas Passendale kaas is een wereldberoemde, zeer romige kaas. De kaas werd in de 20e eeuw gecreëerd door de familie Donck:?

Lees meer
Brothers in arms memorial Zonnebeke

Memorial Brothers in Arms

In september 2006 werden tijdens graafwerken voor een nieuwe gasleiding in de Frezenbergstraat te Zonnebeke, 5 lichamen ontdekt en vakkundig opgegraven.  Allen vermiste soldaten van de 4e Australische divisie uit de eerste wereldoorlog. Het laatste lichaam bleek zorgvuldig begraven en werd een jaar later via DNA onderzoek geïdentificeerd als zijnde?

Lees meer
Augustijnenabdij

Augustijnenabdij en Benedictinessenabdij

Augustijnenabdij te Zonnebeke De Augustijnenabdij is een verdwenen abdij die in 1072 werd gebouwd en tijdens de Franse Revolutie werd afgebroken. Het was een grote abdij van de Reguliere Kanunniken van de Orde van St.‑Augustinus. Zij waren geestelijken die samenleefden in een klooster en handelden volgens de ‘Regel van Augustinus’. Via?

Lees meer
afbeelding_gastronomische_wijnsafari

De gastronomische Wijnsafari

ONTDEK DE CULINAIRE GENEUGTEN VAN DE WESTHOEK IN STIJL! Hou je van bijzondere cool climate wijnen? Van heerlijke Westhoek-gastronomie? Én heb je zin in een avontuurlijke dagbeleving? D'Antoniusscooters, Wijndomein Ravenstein en WijnResto Merlijn slaan de handen in elkaar en hebben voor groepen een avontuurlijke en culinaire wijnbeleving in elkaar gestoken.?

Lees meer
Icoonfietsroutes 3 - Zonnebeke

Icoonfietsroutes in Zonnebeke

Zonnebeke is zowat hét ankerpunt voor de lange afstandsfietser met maar liefst drie van de negen Vlaamse icoonfietsroutes die er passeren. Ideaal voor een meerdaagse fietsvakantie in Vlaanderen. Elke icoonfietsroute haakt de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar via aantrekkelijke fietswegen en rond een centraal thema. Alle icoonroutes?

Lees meer

De Korte Keten Fietsroute

Deze pagina is onder constructie

Lees meer
Monument

85th Canadian Battalion Memorial

Op 30 oktober 1917 viel de 4e Canadese Divisie vanuit het zuiden de Duisters aan in de richting van Passendale. Het dorp lag al van 20 oktober 1914 in Duitse handen. Het 85ste Bataljon, ook wel de Nova Scotia Highlanders genoemd, vocht daar een hevige strijd. Vandaag de dag staat?

Lees meer
Verdwenen steen van Zonnedaele

Familiezoektocht: de verdwenen steen van Zonnedaele

Familiezoektocht Al sinds de tijd van de Romeinen werd Zonnebeke beschouwd als een ideale plaats voor een dorp. In de vroege middeleeuwen bouwde men er zelfs een abdij. Het park was eigendom van de abdij en zorgde voor voedsel en inkomsten. Naast de abdij stond het kasteel van een befaamde?

Lees meer
Kerk

66th E.L. Division Memorial Window

Dit prachtige brandraam werd ingehuldigd op 13 oktober 1928 en is terug te vinden in de Sint-Audomaruskerk in Passendale. Het midden stelt St.-Joris voor, met erboven het wapenschild van Lancaster en eronder de wapenschilden van de steden Manchester en Salford. Langs de beide zijden van het brandvenster zijn er 'Coats?

Lees meer
Canadian Artillery Memorial Plaque

Canadian Artillery Memorial Plaque

De kerk van Zonnebeke bevindt zich op slechts 5 minuutjes wandelafstand van het Passchendaele Museum. Op de rechtergevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk hangt een gedenkplaat gewijd aan de gesneuvelden van D. 21 Battery van de Canadian Field Artillery. De kerk van Zonnebeke werd tijdens de oorlog volledig verwoest. De Canadese Veldartillerie?

Lees meer
Australian Memorial Road to Passchendaele

Australian Memorial 'Road to Passchendaele'

Deze Australische gedenksteen staat langs een voormalige, belangrijke spoorlijn. Deze spoorlijn was van vitaal belang tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het herdenkt de prominente rol van Australische troepen tijdens de Slag om Broodseinde op 4 oktober 1917. De spoorweg loopt van het Memorial Museum Passchendaele 1917 richting het Tyne Cot Cemetery?

Lees meer
Scottish Memorial Zonnebeke

Scottish Memorial

Dit Schots herinneringsmonument staat op een historisch geschikte locatie. De site bevindt zich op de hoogten van de Frezenberg. Daar was de Schotse 15e Divisie betrokken bij een reeks bloedige aanvallen op zowel op 31 juli als midden augustus 1917. De site biedt een panoramisch uitzicht op het voormalige slagveld?

Lees meer
Crossen door de Bossen 2

Crossen door de bossen met Jaek en Nink

  Fietsen met Jaek en Nink is het ideale gezinsuitstapje. Deze fietsroute is helemaal op maat gemaakt voor kinderen. Deze bewegwijzerde route is 29 km lang en loopt van Ieper naar Zonnebeke. Tijdens de route is er heel wat te doen. Fiets langs tal van monumenten en landschapssites, ontspan in?

Lees meer
Kerk

Sint-Margarethakerk in Geluveld

Ook de kerk in Geluveld werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kerkfabriek stelt modernistisch architect Huib Hoste in 1920 aan voor de bouw van de kerk van Geluveld. Na een briefwisseling met steeds negatievere toon tussen pastoor Delrue en de bouwmeester en herhaaldelijke aanpassingen, wordt de benoeming van Hoste?

Lees meer

The Platoon Experience

Een uniek inlevingsproject anno 1917 OPMERKING: DEZE WORKSHOP IS TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR Je groep kruipt in de huid van een Australisch peloton uit 1917 en volgt het bloedige spoor naar CWGC Tyne Cot Cemetery. Aan de hand van een historisch onderbouwd verhaal nemen ervaren begeleiders jongeren vanaf 14 jaar mee op?

Lees meer
Kerk

Sint-Martinuskerk in Beselare

Deze kerk werd na de Eerste Wereldoorlog (1922-1925) volledig heropgebouwd in neogotische stijl. Achteraan in de kerk vind je de grafzerk van Ridder Adriaan Van der Woestine (1527). Deze familie speelde een belangrijke rol in de Beselaarse geschiedenis. Familie Van der Woestine In Beselare stond ook ooit een kasteel, gedurende?

Lees meer
New Zealand Memorial

New Zealand road to Passchendaele

Deze themawandeling staat volledig in het teken van het Nieuw-Zeelandse oorlogsverhaal. De lus begint aan De Oude Kaasmakerij en laat je kennismaken met het Nieuw-Zeelandse slagveld van 1917. De Nieuw-Zeelandse troepen kregen begin oktober, samen met de Australiërs, de zware taak op zich om de hoogtes van Passendale in te nemen.?

Lees meer
Pionier autoroute

Pionier autoroute

De toeristische dienst van West-Vlaanderen, Westtoer, ontwikkelde zes thematische autoroutes naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van WO I. Deze autoroutes brengen je langs de belangrijkste WOI-bezienswaardigheden in de Westhoek. De Pionier autoroute is daar een van. Het is een 75 km lange route die de voormalige Duitse frontstreek van?

Lees meer

Namen in het Landschap

Het Passchendaele Museum te Zonnebeke lanceerde op 25 mei 2022, met steun van de Vlaamse Overheid en Library and Archives Canada,  het geoportaal ‘Namen in het Landschap’. Het is een online portaal. Online portaal Het online portaal geeft weer waar meer dan 1.400 Canadezen sneuvelden of vermoedelijk begraven werden. Op?

Lees meer

Cryer Farm

Ontdek deze goed bewaarde Duitse ondergrondse constructie. Vermoedelijk als medische hulppost gebouwd, wordt het tijdens de Slag bij Passendale een sterk verdedigd en moeilijk in te nemen bolwerk. Pas op 15 september 1917 kan een raiding party de bunker veroveren. 2Lt. Cryer komt hierbij om het leven en als eerbetoon?

Lees meer

Familie van der Woestine

In 1418 kocht Roger Van der Woestine de heerlijkheid Beselare. In 1428 verleende Filips de Goede toestemming aan ridder Olivier Van der Woestine om de (nog altijd bestaande) schuttersgilde van St. Sebastiaan op te richten. De familie Vander Woestyne stond aan de basis van de ontginning van het ruwe bosgebied?

Lees meer
Hotspot Pionier wandelroute

Pionier wandelroute

De ‘Pionier wandelroute’ staat volledig in het teken van het Duitse oorlogsverhaal. Langs de route komen verschillende aspecten aan bod. Zo leer je over het oorlogsleed aan Duitse zijde en ontdek je een nooit geziene constructiebouw, die tussen 1915 en 1917 in onze streek plaatsvond. Deze route verbindt mooie, ongekende?

Lees meer
Toegankelijk wandelen Zonnebeke

Toegankelijke wandelingen

Met haar prachtige ligging in het groen is Zonnebeke een gemeente waar wandelen de ideale ontspanning is. Zelfs met een fysieke beperking moet je erop uit kunnen. En dan weten wij dat ondergronden, sanitair en drempelloos erop uit gaan zeer belangrijk is. We ontwikkelden daarom drie toegankelijke tegenhangers van zeer?

Lees meer
Monument

Het kaasdorp Passendale

Passendale, het Kaasdorp, wordt onvermijdelijk geassocieerd met de bekende gelijknamige kaas. Deze kaas gaat terug naar 1932, toen de familie Donck de grondslag van de Kaasmakerij te Passendale legde.  Ze begonnen met de productie van kaas op de hoeve op 's Graventafel. Het kleine bedrijf groeide al vrij snel uit?

Lees meer
Vrouw zoekt man in de Gasthuisbossen

Familiezoektocht: vrouw zoekt man in de Gasthuisbossen

Kaat, de zwarte specht, heeft alle hoop verloren. Ze wil zo graag de liefde van haar leven vinden en een eigen nestje eieren hebben. Maar in de wijde omgeving van de Gasthuisbossen is er geen mannetjes specht te vinden… Als de man haar niet vindt, dan zoekt zij wel. Help?

Lees meer
Oude Kaasmakerij Passendale

De Oude Kaasmakerij

Ontdek kaas op diverse manieren Ergens in de Vlaamse velden vind je Sint-Jozef, een kaasmakerij uit het interbellum. De Oude Kaasmakerij is een prachtig stukje erfgoed waar de rijke traditie van het kaasmaken op een boeiende en interactieve manier opnieuw tot leven gebracht wordt. Een bezoek aan Sint-Jozef leert je?

Lees meer
Kasteeldomein Zonnebeke

Kasteeldomein Zonnebeke

Het historische Kasteeldomein van Zonnebeke is zoveel meer dan een park. Er is hier altijd van alles te doen. Bezoek bijvoorbeeld het Passchendaele Museum, eet een hapje in de Koklikoo of ga de uitdaging aan en volg het Avonturenpad. Het Kasteelpark is het ideale vertrekpunt voor je ontdekkingstocht door Zonnebeke.?

Lees meer
Heksenmonument rotonde Kortekeer BESELARE © Jan D'Hondt_Ateljé D_ RL5A6160

Het Heksenmonument - Vliegen naar vrijheid

Het Heksenmonument staat in het midden van de rotonde op het drukke kruispunt De Kortekeer en is 5,5 meter hoog. Kunstenaar Luc Lapere beeldhouwde het in opdracht van de gemeente Zonnebeke. Het monument stelt een heks op een bezem voor. Geen lelijke heks zoals in de cartoons, maar een heel?

Lees meer

Thematische wandellussen

Stel je voor: een betoverend pad dat zich door weelderige bossen slingert, langs kabbelende beekjes en langs eeuwenoude ruïnes. Dit is geen gewone wandeling, maar een avontuurlijke reis doordrenkt met geschiedenis, cultuur en natuurlijke pracht - dit is een thematische wandellus. Onderweg kom je langs interessante bezienswaardigheden, zoals historische monumenten,?

Lees meer
Wandelen in Zonnebeke

Zonnebeke Herrijst - Verhalen voor onderweg

Ontdek hoe Zonnebeke, met enkele architectonische pareltjes, uit het puin herrees en hoe de bewoners van hun huis opnieuw een thuis maakten. Leer de verhalen kennen van de mooiste historische gebouwen en plekken. Verhalen voor onderweg 'Verhalen voor onderweg' is een reeks wandelgidsjes met verschillende themawandelingen, telkens tussen 4 en?

Lees meer
Uitrusting soldaat in de klas Zonnebeke

Soldaat in de klas

Ooit al eens een soldaat of verpleegster uit de Eerste Wereldoorlog ontmoet? Waarschijnlijk niet! Met ‘soldaat in de klas’ krijgen leerlingen die kans. Een speciaal opgeleide verteller komt gepakt en gezakt in uniform naar jouw klas. Op een interactieve manier vertelt de soldaat of verpleegster over het leven tijdens WO?

Lees meer

Nonnebossen wandelroute

De thematische ‘Nonnebossen wandelroute’ focust op de geschiedenis van de ooit uitgestrekte bossen tussen Zonnebeke en Ieper. In het begin van de 12de eeuw wordt er een abdij gesticht die zich door heel wat giften succesvol ontwikkelt. Wanneer de beeldenstormers tot driemaal toe gewelddadig optreden, brandt de abdij af en?

Lees meer
Begraafplaats

Canadian Memorial Crest Farm

Tijdens de Slag bij Passendale vormt Crest Farm, de sleutel tot het kapotgeschoten dorpje. De voormalige hoeve ligt iets hoger dan Passendale en de Duitsers bouwen er een versterkte positie. Verschillende mitrailleurs bewaken de toegangswegen. Canadese troepen vallen de stelling op 30 oktober 1917 aan. Artillerie en machinegeweren dekken de?

Lees meer
Geluveld

Geluveld wandelroute

Geniet tijdens de Geluveld wandelroute van weidse landschappen en prachtige panorama’s op de Leievallei en de Grensstreek. Onderweg duik je in de geschiedenis van dit dorpje, dat van groot belang was voor de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Geluveld lag namelijk vlak op de Menenstraat. Het was de directe verbinding tussen?

Lees meer
Monument Français 1914-1915

Monument Français 1914-15

Ten oosten van Zonnebeke ligt Broodseinde. Het gehuchtje ligt op het kruispunt van de Roeselare- en de Beselarestraat. Eerste Slag om Ieper Eind 1914, tijdens de Eerste Slag om Ieper, wilden de Duitsers over de heuvelkam naar Ieper oprukken. Om dat te kunnen doen, wilden ze koste wat het kost?

Lees meer

New Zealand Bunkers

In de winter van 1917 en het voorjaar van 1918 bezetten Nieuw-Zeelandse troepen het Polygoonbos. Ze bouwen er enkele betonconstructies, gegoten over gebogen golfplaten die ‘Baby Elephants’ worden genoemd. De randen werden afgezet met rechte golfplaten, een vrij unieke methode van bouwen. Twee van die constructies in het Polygoonbos zijn?

Lees meer
Wandelen in Beselare

Beselare Heksendorp - verhalen voor onderweg

Met de wandelroute “Beselare Heksendorp” wandel je door het behekste Beselare en zie je alle hotspots van het dorp. Een combinatie van folklore, architectuur en hekserij geeft je een goed beeld van het belang van de heksen in Beselare. Toerisme Zonnebeke heeft ook nog een andere wandelroute uitgestippeld waarbij de?

Lees meer
Duitse Commandobunker Zandvoorde

Pionier fietsroute

Langs deze fietsroute ontdek je meer over het Duitse verhaal. De route loopt door een minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk oorlogslandschap. De vele sporen van de Duitse aanwezigheid die vandaag nog overal terug te vinden zijn, fiets je niet zomaar voorbij. Op een aangename manier kan je het?

Lees meer
Vredesmonument

Vredesbos

Het Vredesbos Polygon Wood is meer dan een bos. Het is een plek die ons herinnert aan de gruwelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. De 519 hoogstammen in het bos herdenken elk een gekende, gesneuvelde militair die op een van de twee begraafplaatsen van het Polygoonbos zijn laatste rustplaats vond.?

Lees meer
Architect Huib Hoste

Huib Hoste

Architect Huib Hoste (1881-1957) kan in België gezien worden als een pionier van het modernisme. Hij werd geboren in Brugge als Hubert Leon Bruno Jean Marie Hoste. Hij groeide er op in een traditioneel Franstalig en streng katholiek milieu. Neogotiek en eclecticisme kenmerkten zijn vormingsjaren. Hoste raakte echter in de?

Lees meer
Begraafplaats

Tyne Cot Cemetery Wandelroute

Wandelroute WO1 De noordelijke wandellus verbindt het kasteeldomein van Zonnebeke met de historische slagvelden aan de rand van Passendale. Dat dorp werd ten koste van tienduizend mensenlevens in 1917 ingenomen door de Britten. Langs de route komen twee naties die meestreden tijdens de Slag bij Passendale sterk naar voren. Het?

Lees meer
Avonturenpad

Avonturenpad

Het Avonturenpad laat kinderen en volwassenen het Kasteeldomein van Zonnebeke en zijn ‘natuurlijk spellandschap’ ontdekken. Stapstammen, wandelbrugjes en bomen brengen je telkens op een iets hoger gelegen uitkijkplatform. Ravotten, klimmen, spelen … en ondertussen genieten van de prachtige natuur. Download de wandelkaart  en volg de blauwe route. Het spellandschap werd?

Lees meer

Scott Post

Midden in het Polygoonbos ligt ‘Scott Post’, een opmerkelijke bunkerruïne. Ze is in 1916 of 1917 door Duitse troepen in een houten bekisting en met ijzeren bewapening gegoten in beton. Op 26 september 1917, tijdens de Derde Slag om Ieper, neemt het 56e Australisch bataljon Scott Post in. De naam?

Lees meer

Bellewaerde Aquapark

Beleef het hele jaar door waterpret met het hele gezin in Bellewaerde Aquapark! Grote en kleine bengels gillen van plezier in de geweldige speelzones en op de spectaculaire glijbanen. Ondertussen kunnen de ouders relaxen in de vele jacuzzi’s of ligzones. En dat allemaal in een tropische, groene oase met een?

Lees meer
Speuren naar Sporen in het Polygoonbos

Familiezoektocht: mysterie in het polygoonbos

Boswachter Eric zag vanmorgen tijdens zijn dagelijkse ronde een vos met een felrode snuit. Het leek wel bloed! De boswachter besluit op pad te gaan om uit te zoeken of er bosdieren gewond zijn. Help jij hem daarbij? Door middel van verrassende mysteries, plezante doe-opdrachten en leuke weetjes kan jij?

Lees meer
Alpaca adventure Zonnebeke

Alpaca Adventure

Heerlijk ontspannen met uw familie of vrienden?  Een glimlach toveren op het gezicht van uw kinderen?  Het kan met Alpaca Adventure. Op de boerderij ga je op ontdekking op het 10.000 m2 groot domein en geniet je van een oase van rust. Tearoom Centraal ligt de tearoom waar je terecht kan?

Lees meer
Bronnenonderzoek Passchendaele Museum educatie

Bronnenonderzoek Passchendaele Archives

In deze workshop stellen de deelnemers zelf een persoonlijk dossier samen van een gesneuvelde militair van de Slag bij Passendale. Aan de hand van een foto, naam en sterfdatum verrichten ze op die manier hun eigen bronnenonderzoek. De dossiers uit deze workshop komen uit ons project ‘Passchendaele Archives’ waarmee we?

Lees meer
Heksenwaag Beselare

Het Heksenmonument en de Heksenwaag

Op het marktplein van Beselare staat het bronzen Heksenmonument, een heks die in har magische ketel roert. Iets verderop staat de Heksenwaag. Dit gaat terug op het Nederlandse gebruik om na te gaan of iemand al dan niet een heks was. Wegen op de Heksenwaag Op de Heksenwaag werden vrouwen?

Lees meer
Kerk

Sint-Bartholomeuskerk in Zandvoorde

Vernield door de Eerste Wereldoorlog werd deze kerk in de periode 1923-1925 heropgebouwd in neogotische stijl. Hier wordt St.-Cornelius vereerd tegen kinder- en veeziekten. In de kerk staat een houten beeld van deze heilige. In de voortuin van de pastorie staat een miniatuurkerkje van de kerk van Zandvoorde naar de?

Lees meer
Begraafplaats

Zantvoorde British Cemetery

In het zuiden van de gemeente Zonnebeke ligt de deelgemeente Zandvoorde. Bij het drop bevindt zich het CWGC Zantvoorde British Cemetery, waar meer dan 1500 gesneuvelden hun laatste rustplaats vonden. 1100 van hen zijn niet geïdentificeerd. De begraafplaats is ontworpen door Charles Holden. Monument Bijzonder is het monument voor de?

Lees meer
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png