Aanleggen Menenstraat

De Menenstraat wordt aangelegd in 1756, ter bevordering van transport en economie. Begin WOI is de weg Ieper-Menen nog steeds de belangrijkste verbinding tussen de Leievallei en de Westhoek. Er is ook een tram die op regelmatige basis beide steden verbindt.

Tijdens WO1

Tussen 1914 en 1918 ligt de straat midden in oorlogsgebied. Na gevechten bij Geluveld loopt het front in november 1914 vast in de kasteelparken ‘Veldhoek’ en ‘Herenthage’. Dat zijn de bossen die je even verderop ziet, richting Ieper. Voorjaar 1915 verschuift het front nog verder, tot voorbij Bellewaarde en het gehucht Hooge.

Stellingen

De Duitsers beginnen vanaf dan met de bouw van stellingen. De kans is immers groot dat hier een groot Brits offensief zal losbarsten. Tussen de frontstelling en Geluveld kruisen twee stellingen de Menenstraat. De tweede, de Wilhelmstelling, kruist ze hier. Een aftakking, de Gheluvelt-Riegel, loopt naar de Flandern I-stelling nabij Kruiseke.

Richting Menen zijn nog meer stellingen voorzien. De Menenstraat is voor die aanleg belangrijk. Tal van goederen worden per wagen of over de tramsporen aangevoerd vanuit Duits bezet gebied. Omdat dicht bij het front bovengronds transport gevaarlijk is, wordt een ondergrondse tunnel aangelegd. In 1917 vertrekt de ‘Hooge-tunnel’ aan het kasteelpark Herenthage. De tunnel is 2 km lang.

Strijd om de Menenstraat

In 1917 nemen de Britten die zone weer in tot aan deze plek. Ze gebruiken de restanten van de Wilhelmstelling als frontlinie. Door de beschietingen is de Menenstraat zwaar toegetakeld. Het kost dan ook grote moeite om er troepen en materiaal over te vervoeren. Voorjaar 1918 stoten Duitsers opnieuw door tot vóór Ieper. Pas eind september worden de Duitsers hier definitief verdreven.

Praktische informatie:

  • Onderdeel van de Geluveld wandelroute
  • Kan gegidst worden

Adresgegevens

Menenstraat 163
8980 Zonnebeke
België

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Geluveld
  • Erfgoed
  • WOI

In de buurt

Sint-Margarethakerk in Geluveld Geschatte afstand: 0.77 Km
Geluveld wandelroute Geschatte afstand: 0.81 Km
Black Watch Corner Geschatte afstand: 1.27 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png