Flandern I-stelling en Flandern II-stelling

Je hebt het mogelijk al gemerkt: het zicht op Ieper is vanaf deze plek adembenemend. Dat ontgaat ook de Duitsers niet. Begin 1917 beginnen ze hier bunkers te bouwen waar rijen prikkeldraad voor worden geplaatst. De Flandern I-stelling, die in hoofdzaak een bunkerlinie is, krijgt zo vorm. Wanneer midden 1917 de strijd losbarst, is deze stelling nog in volle opbouw. Ze loopt min of meer in noord-zuidelijke richting. Verschillende ‘Mittelriegels’ en de Flandern II-stelling sluiten er op aan.

Naar het noorden (aan uw rechterkant) loopt ze voorbij Westrozebeke en Houthulst tot aan Zarren. Zuidelijk gaat het richting Broodseinde, voorbij Beselare, Kruiseke en Wervik tot over de Franse grens. In feite worden enkel de delen nabij Passendale, Zonnebeke en Beselare min of meer afgewerkt. Dat komt omdat de Duitsers wisten dat de heuvelrug bij een aanval van groot belang is. Ze willen die dan ook als eerste afwerken. De overige delen bestaan midden 1917 grotendeels uit namaak loopgraven en constructies om de vijand te misleiden.

Bunkers Tyne Cot Cemetery

De bunkers op Tyne Cot Cemetery zijn onderdeel van de Flandern I-stelling. De hoger gelegen positie biedt een perfecte verdediging. Tijdens de beschietingen van 4 oktober 1917 houden Duitse troepen er zich schuil. Vanuit de gaten in de bunker, die louter dienen ter observatie, hebben ze een goed zicht op het slagveld. Na het bombardement worden machinegeweren snel op of naast de bunker geplaatst, waarna een regen van kogels bij de naderende troepen grote verliezen aanbrengt.

Adresgegevens

Lengtegraad: 50.852278162623
Breedtegraad: 3.1153217897527

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • Erfgoed
  • WOI

In de buurt

Escaperooms Beselare Geschatte afstand: 6.05 Km
Mountainbikeroute Gustave Bourgois Geschatte afstand: 6.22 Km
De Heksen van Beselare Geschatte afstand: 6.28 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png