Polygon Wood Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met Britse en Nieuw-Zeelandse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats ligt naast het Polygoonbos.

Begraafplaats

Tijdens de oorlog, al in 1917, werden gesneuvelde Australiërs begraven nabij het Polygoonbos. Dit was vlak naast een Duitse begraafplaats. Het was het begin van Polygon Wood Cemetery.

Na de oorlog werden vele gesneuvelden herbegraven op de grotere Buttes New British Cemetery. Daar werd een Nieuw-Zeelands monument opgericht en op de “butte ofwel schietheuvel” kwam er een monument voor de 5e Australische Divisie.

Oorspronkelijk was de Polygon Wood Cemetery verbonden met een Duitse begraafplaats, het “Polygoneveld”. In 1917 stond het bekend als ‘Ehrenfriedhof RIR 248 Polygonhaus’.

Nadat Australische troepen het gebied ingenomen hadden, besloten de Britten aansluitend een eigen begraafplaats aan te leggen. Na het voorjaarsoffensief van 1918 kwam die weer in Duitse handen.

Na de oorlog werden beide begraafplaatsen netjes heraangelegd. Het Britse gedeelte werd ontworpen door Charles Holden. Opvallend is dat de graven niet mooi op een rij liggen. Dit komt door de overhaaste begraving van soldaten tijdens de oorlog.

In 1955 werd het Duitse deel ontruimd. Vandaag is het akkerland. In 2014 werd er een doorgang gecreëerd tussen de Polygon Wood Cemetery en Buttes New British Cemetery.

Polygon Wood Cemetery is tegenwoordig dus een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelde soldaten uit het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland. Er ligt echter één Duitser: Hans Bogner. Hij deed een wanhopige poging om de oprukkende troepen tegen te houden tijdens het bevrijdingsoffensief.

Praktische info

Adresgegevens

Lengtegraad: 50.857405162229
Breedtegraad: 2.9905217804565

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • Monumenten
  • WOI

In de buurt

New Zealand Bunkers Geschatte afstand: 0.37 Km
Scott Post Geschatte afstand: 0.48 Km
Vredesbos Geschatte afstand: 0.73 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png