Het Polygoonbos, of Doelbos, ligt op de Midden-West-Vlaamse heuvelrug. Het is een paradijs voor mens en dier, jong en oud. Jij kan er heerlijk wandelen in de prachtige natuur en de kinderen kunnen er ravotten in de speelzone.

Dit bos is ook dé place-to-be om heel wat dieren te spotten: roofvogels, hazen, vossen, … Het is immers een van de belangrijkste broedplaatsen in de streek voor roofvogels. ’s Nachts waken zelfs vleermuizen over het bos. De poelen zijn dan weer de ideale biotoop voor kikkers, salamanders en libellen.

Vandaag de dag wordt het bos ecologisch beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Sporen van WO I

In onze streek is de Eerste Wereldoorlog nooit veraf. In deze serene omgeving zijn nog heel wat sporen van de Groote Oorlog te vinden, zoals Buttes New British Cemetery. Aan de overkant van de straat ligt het kleinere Polygon Wood Cemetery. Diep verscholen in het groen ontdek je zelfs restanten van enkele bunkers, zoals Scott Post en de New Zealand Bunkers.

Snuifje geschiedenis

Het Polygoonbos is een restant van een groot woud dat ooit in het bezit was van de Augustijnenabij van Zonnebeke en van de Benedictinessenabdij van de Nonnebossen. In de 19de eeuw werd het reeds gebruikt door militairen. Er werd een schietstand aangelegd en er kwam een grote paardenrenbaan.

Tijdens het eerste oorlogsjaar liep het front van de Ieperboog hier vast. Het bos had een strategische ligging en de Duitsers bouwden hier bunkers en schuilplaatsen. In 1917 werd deze locatie ingenomen door de 1ste Australische Divisie en de 5de Australische Divisie. Uiteindelijk werd het bos werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest.

De natuur in met kinderen

In het Polygoonbos zijn 2 kindvriendelijke producten uitgewerkt die perfect zijn om samen met e kindjes op te lossen:

  1. Mysterie in het Polygoonbos, (+3 jaar),  In het teken van dieren en natuur.
  2. Lowie’s Magische Heksenpad, (alle leeftijden), In het teken van de Beselaarse Heksen.

Praktische info

Adresgegevens

Lange Dreve 5
8980 Zonnebeke
België

0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • Bewegen
  • WOI

In de buurt

Scott Post Geschatte afstand: 0.18 Km
New Zealand Bunkers Geschatte afstand: 0.28 Km
Vredesbos Geschatte afstand: 0.47 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png