Het kenniscentrum is gehuisvest in de voormalige pastorie van Zonnebeke, een modernistisch gebouw van Huib Hoste. Het is een plek waar onderzoekers, studenten en nieuwsgierigen terecht kunnen met hun vragen over het oorlogsverleden en -erfgoed van de streek.

Collectie van het Kenniscentrum

Het kenniscentrum omvat twee grote collecties die het erfgoed en het verleden van Zonnebeke bewaren. Enerzijds is er het documentatiecentrum van het Passchendaele Museum en anderzijds de bibliotheek en het archief van de Zonnebeekse Heemvrienden.

Documentatiecentrum Passchendaele Museum

Het documentatiecentrum van het museum heeft vele naslagwerken en archieven die handelen over de Eerste Wereldoorlog en de Derde Slag om Ieper (1917) in het bijzonder. Je kan de inventaris gratis online raadplegen.

Bibliotheek en archief van de Zonnebeekse Heemvrienden

De bibliotheek en het archief van de Zonnebeekse Heemvrienden beschikken over een zeer uitgebreide collectie. Zo vind je er zowel heemkundige werken als tijdschriften en andere bronnen over de lokale geschiedenis. De online catalogus kan je via ‘documentatiecentrum’ op de website van de Zonnebeekse Heemvrienden raadplegen.

Naast een uitgebreide bibliotheek omvatten de collecties ook foto’s en kaartmateriaal, waaronder ook loopgravenkaarten en luchtfoto’s uit eigen en externe archieven. De collecties richten zich op Zonnebeke en haar deelgemeenten.

De collectie van de Zonnebeekse Heemvrienden is enkel raadpleegbaar in het kenniscentrum. Dit geldt ook voor de digitale inventarislijsten van foto’s en de kaarten en de kaarten en luchtfoto’s in GIS. Een overzicht van foto’s en kaarten uit de museumcollectie kan je raadplegen via de online collectiecatalogus. De catalogus is momenteel nog onvolledig en wordt voortdurend aangevuld.

Praktische info

  • Open maandag tot donderdag van 13u00 tot 16u30
  • Op afspraak via T 0032 (0)51 77 04 41
  • Jaarlijks gesloten van 16 december tot 1 februari
  • Gesloten op feest- en brugdagen

Contactgegevens

  • Door de inhaalbeweging zijn de kaarten en foto’s momenteel niet vrij raadpleegbaar. Gelieve vooraf een afspraak te maken via [email protected] of bel naar 0032 (0)51 77 04 41.

Adresgegevens

Ieperstraat 1
8980 Zonnebeke
België

T: 0032 (0)51 77 04 41
[email protected]
https://www.passchendaele.be

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • Musea
  • WOI

In de buurt

Canadian Artillery Memorial Plaque Geschatte afstand: 0.02 Km
Het Keerpunt Geschatte afstand: 0.04 Km
Kerktoren Zonnebeke Geschatte afstand: 0.05 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png