De Eerste Wereldoorlog zette de Westhoek in vuur en vlam, maar de wederopbouw ging razendsnel. Toch verdwenen niet alle littekens in het landschap.

De vernieuwde Vredesfietsroute laat je het vroegere front van de Eerste Wereldoorlog op de Ieperboog verkennen. De 45 km lange route gidst je langs WOI-sites, prachtige natuur en imponerende panorama’s. In totaal verkennen we drie regio’s: Ieper, Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke.

De route

Vanuit vredesstad Ieper fietsen we langs het vroegere front op de Ieperboog. Eerst volgen we het Kanaal Ieper – IJzer om dan de Vrijbosroute te nemen richting de Duitse stellingen.

We fietsen de ene na de andere WOI-site voorbij en knijpen meermaals de remmen dicht. Het Soldatenfriedhof in Langemark-Poelkapelle is een aangrijpende stilteplek, zeker als we de leeftijden aflezen op de grafstenen. Bovenaan het gigantische Tyne Cot Cemetery krijgen we een prachtig uitzicht over de streek.

In het centrum van Zonnebeke beklimmen we de kerktoren en bezoeken het Passchendaele Museum in het Kasteelpark. Daarna gaat het bergop naar het rustige Polygoonbos, waar een bloedige veldslag plaatsvond. We dalen af via de Gasthuisbossen en provinciedomein De Palingbeek om langs Zillebekevijver het centrum van Ieper weer te bereiken.

Goed om te weten

Deze fietsroute is als suggestielus geïntegreerd in de fietsnetwerkkaart “Westhoek”. Van de fietsroute zal er geen aparte folder meer verschijnen. De route blijft wel bewegwijzerd.

Haal jouw kaart af in de toeristische dienst van Zonnebeke.

Praktische info:

  • Afstand: 44 km
  • Start: Grote markt van Ieper
  • Route: De route is bewegwijzerd, maar je kan ook een routekaart aankopen in de shop van de Dienst voor Toerisme Zonnebeke.

Adresgegevens

Lengtegraad: 50.87076147716
Breedtegraad: 2.9885387420654


Faciliteiten

  • Fietsen
  • Bewegen
  • WOI

In de buurt

Kasteeldomein Zonnebeke Geschatte afstand: 0.00 Km
Familiezoektocht: de verdwenen steen van Zonnedaele Geschatte afstand: 0.01 Km
Avonturenpad Geschatte afstand: 0.04 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png