Deze kerk werd na WO I gedeeltelijk gebouwd op de funderingen van de voormalige abdijkerk van de Augustijnenabdij. Die abdij werd al in de 18e eeuw opgeheven.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk kan gezien worden als de eerste modernistische kerk van België, ontworpen door de Brugse architect Huib Hoste. De kerk is gebouwd uit baksteen. Toch wordt ze vooral getypeerd door het gebruik van gewapend beton in de dakconstructie en de kubistische vormentaal.

Bouw van de kerk

Meteen na de goedkeuring van het ontwerp en enkele kleine aanpassingen, begon de bouw van de kerk. Dit was in de nazomer van 1921. Het metselwerk nam twee jaar in beslag, waardoor het betonnen vakwerk pas in september 1923 gestort kon worden. Toen de houten bekisting werd verwijderd, scheurde de grootste boog boven het priesterkoor. In plaats van de ruwbouw te slopen, liet Hoste een ingenieur uit Luik komen. Stalen trekstangen hielden de zijmuren bij elkaar.

Dodelijk accident

In april 1924 vond er buiten de werkuren een dodelijk ongeval plaats in de kerktoren. Zes mensen kwamen om het leven. Hoste verliet vroegtijdig de bouwwerf als gevolg van het ongeval en een geschil met de gemeente. De stopzetting van de samenwerking vertaalde zich ook naar het interieur. Hoste had een sobere invulling voor ogen en ontwierp een deel van het meubilair zelf.

Daarnaast deed de bouwmeester een beroep op beeldhouwer Jules Fonteyne. Fonteyne stond onder andere in voor de figuratieve glasramen in het transept, de twaalf apostelbeelden en de calvarie boven het hoofdaltaar.

Na het vertrek van Hoste liet de pastoor de rest van de inrichting door anderen uitvoeren, volledig tegen de plannen van architect in. In datzelfde jaar werd de nieuwe kerk in gebruik genomen.

Uitkijkpunt

De kerktoren is gratis toegankelijk als uitkijkpunt en bevat een tentoonstelling over het altijd veranderende landschap. Meer informatie vind je in de wandelgids “Zonnebeke herrijst, wat na de Groote Oorlog”. Dit boekje kan worden aangekocht bij de Dienst voor Toerisme Zonnebeke.

Praktische info

  • Gratis toegang

Adresgegevens

Lengtegraad: 50.8726549
Breedtegraad: 2.9881518

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • WOI

In de buurt

zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png