Het New Zealand Forces Memorial (Foto 1) ligt tegenover het Buttes New British Cemetery. Hier worden de Nieuw-Zeelanders herdacht die in de winter van 1917-1918 vermist raakten nabij het Polygoonbos.

Voor de heuvel ligt de Stone of Remembrance. Dit is een gedenksteen die op honderden militaire begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission te vinden is. Ze zijn er ter nagedachtenis aan de gesneuvelden en het opschrift luidt: “THEIR NAME LIVETH FOR EVERMORE”.

Cross of Sacrifice

Bijzonder aan de begraafplaats is het ontbreken van een Cross of Sacrifice. Die vind je terug op het Polygon Wood Cemetery. Beide begraafplaatsen zijn visueel met elkaar verbonden, wat de bedoeling was toen ze werden aangelegd.

Gedenkteken New Zealand Forces

Het gedenkteken voor de Nieuw-Zeelandse Divisie (foto 2) staat op het kruispunt van de Schipstraat en de ’s Graventafelstraat, in het gehucht ’s Graventafel. Het monument werd onthuld in 1924. Het herdenkt de rol van de New Zealand Forces tijdens de Derde Slag om Ieper. De rol van de Nieuw-Zeelandse troepen was vooral doorslaggevend bij de Slag bij Broodseinde (4 oktober 1917).

De gedenkzuil is volledig gemaakt van witte natuursteen. Het bevindt zich in een speciaal aangelegd park met populieren en Portugese laurierkers.

Praktische info

Adresgegevens

's Graventafelstraat 54
8980 Zonnebeke
België

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • Monumenten
  • WOI

In de buurt

Kaasworkshop Geschatte afstand: 0.50 Km
Minigolf De Oude Kaasmakerij Geschatte afstand: 0.50 Km
De Oude Kaasmakerij Geschatte afstand: 0.50 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png