Het historische Kasteeldomein van Zonnebeke is zoveel meer dan een park. Er is hier altijd van alles te doen. Bezoek bijvoorbeeld het Passchendaele Museum, eet een hapje in de Koklikoo of ga de uitdaging aan en volg het Avonturenpad.

Het Kasteelpark is het ideale vertrekpunt voor je ontdekkingstocht door Zonnebeke. Weet je niet direct waarnaartoe? Geen zorgen, want hier vertrekken verschillende uitgestippelde wandel– en fietsroutes langs autoluwe paden.

Er zijn hier zoveel schatten te ontdekken! Op minder dan drie kilometer liggen onder andere het bekende Polygoonbos en Tyne Cot Cemetery, de grootste begraafplaats van de Commonwealth ter wereld.

In totaal huisvest het Kasteelpark 4 instellingen: het Passchendaele Museum, gemeentelijke bibliotheek ‘De Letterschuur, de Koklikoo en de Toeristische Dienst van Zonnebeke. Allemaal een bezoekje waard als je hier ronddartelt.

Sinds 2014 is het Kasteeldomein van Zonnebeke flink uitgebreid met het gebied rond Villa Zonnedaele, een pittoresk landhuis uit 1933. Deze domeinen waren jarenlang van elkaar gescheiden. Dankzij subsidies van Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen werd het door de gemeente aangekocht en omgevormd tot het Passchendaele Memorial Park. In dit park gaan landschap, recreatie en educatie hand in hand.

Passchendaele Memorial Gardens

Een van onze eyecatchers zijn de Passchendaele Memorial Gardens of ‘Poppy gardens’. Dit zijn acht herdenkingstuintjes in de vorm van een klaproos. Ze herdenken de landen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in onze regio meestreden in de Slag bij Passendale. De modules werden ontworpen en aangelegd in opdracht van een van die landen. Elk tuintje behandelt drie thema’s van herdenking: poëzie, plantensymboliek en beeldende kunst. De tuintjes zijn dagelijks gratis toegankelijk.

Meerdere activiteiten

In het kasteeldomein kan je ook helemaal tot rustkomen. Je kan een boek lezen op een bankje in het park of hand in hand kuieren langs de vijver. Neem ook even de tijd om stil te staan bij de geschiedenis van WO I in de ‘Poppy gardens’.

Een monument dat onmisbaar is in het park is de Pou Maumahara. Het indrukwekkende monument werd in 2019 geopend en herinnert aan de inzet van de Maori-soldaten en slachtoffers tijdens WO I.

Voor een prachtig uitzicht over de hele regio moet je bij de Kerktoren van Zonnebeke zijn. De Kerktoren ligt aan de rand van het park en de toegang is gratis. Op de tussenverdiepingen van de Kerktoren is de tentoonstelling “Getekend Landschap” voorzien. De tentoonstelling vertelt je meer over het steeds veranderende landschap door de jaren heen.

Download het parkplan waarin alle troeven van het Kasteeldomein in kaart gebracht zijn. Bekijk ook eens onze 2 suggestiewandelingen: de Parkwandeling (1,9 km) en het Avonturenpad (1,9 km).

Voor de sportievelingen

Ook de sportieve lopers zijn welkom in het Kasteelpark. We hebben twee korte looptrajecten uitgestippeld: de groene route van 2,7 km of de blauwe route van 2,5 km. De twee korte looptrajecten zijn ideaal om lopend te genieten van het Kasteeldomein, de groene long van onze gemeente.

Praktische info

  • Gratis toegang

Adresgegevens

Berten Pilstraat 5a
8980 Zonnebeke
België

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • Natuur
  • Wandelen
  • Bewegen
  • WOI
  • Drinkgelegenheid
  • Toegankelijk voor mindervaliden
  • Toilet

In de buurt

Drempelvrije en toegankelijke wandelroutes Geschatte afstand: 0.00 Km
Zonnebeke Herrijst – Verhalen voor onderweg Geschatte afstand: 0.00 Km
Lange afstandswandelingen Geschatte afstand: 0.01 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png