Deelgemeente Beselare staat sinds eeuwen bekend als toveressenparochie. Natuurlijk kende ieder dorp wel enkele straffe verhalen over toverij, heksen, vliegende geiten, …, maar in Beselare werden deze verhalen neergepend door enkele volksschrijvers en heemkundingen. Het is vooral Edward Vermeulen (Warden Oom) die hier een belangrijke bijdrage heeft geleverd. De Beselaarse heksenlegendes situeren zich in de 17de eeuw. Dames die blijven ronddwalen zijn Sefa Bubbels, Calle Bletters, Clette ’t Aendegat, Babbe van d’Eijer Panders, Dokke van d’Heulebeke, Belle Fakke, Tanneken Vanhulle, Meele Crotte en Fyte Kwick.
Heksenstoet
In 1959 mondde dit uit in een volksfeest om in 1963 uit te groeien tot een echte Heksenstoet. Ondertussen trekt deze folkloristische optocht met meer dan 1000 figuranten om de twee jaar de laatste zondag van juli (oneven jaren) door de straten van Beselare. Op deze dag stierf immers de ‘heksenmeesteresse – Sefa Bubbels’. Enkele weken voor de stoet kleuren de vele heksenpoppen de straat met de nodige ludieke taferelen. Beselare ademt in die periode de heksen uit. Een wandeling door Beselare tijdens deze periode is een echte must. Meer info over de Heksenstoet.
Heksenmonumenten en de Heksenwaag
Op het marktplein van Beselare kan je het heksenmonument vinden, daar waakt de heks al roerend in haar toverpot. Durf je het lot te tarten en op de Heksenwaag te staan. Misschien zijn de heksengenen niet ver af. Aan de rotonde Kortekeer kan je ook het heksenmonument terugvinden van Luc Lapere.
Heksentafel
Achter de kerk van Beselare ligt de Heksentafel verscholen, een klein groen hoekje met kruiden, planten en eigenaardige symbolen, opgericht onder impuls van herboriste Gaby Vannieuwenhuyse. Het pentagram en de cirkel zijn de twee grote symbolen van de magie en de alchemie. De heksenkring (cirkel) bestaat uit buxussen, magische bomen en het pentagram staat voor de vier elementen; vuur, aarde, water en lucht. Er is ook een zonnewijzer en een tafel (altaar) aanwezig. Kruier rond in de tuin en leer heel wat bij over de verschillende soorten kruiden.