Deelgemeente Beselare staat al eeuwenlang bekend als toveressenparochie. Natuurlijk kende elk dorp wel enkele straffe verhalen over toverij, heksen, vliegende geiten, … In Beselare werd het echter naar het volgende niveau getild. De verhalen werden namelijk neergepend door enkele volksschrijvers en heemkundingen. Het is vooral Edward Vermeulen (Warden Oom) die hier een belangrijke bijdrage heeft geleverd.

De Beselaarse heksenlegendes situeren zich in de 17de eeuw. Heksen die blijven ronddwalen zijn

Heksenstoet

In 1959 mondde de folklore uit in een volksfeest, om in 1963 uit te groeien tot een heuse Heksenstoet. Om de twee jaar trekt deze folkloristische stoet door de Beselaarse straten op de laatste zondag van juli (oneven jaren). Op deze dag stierf immers de ‘heksenmeesteresse – Sefa Bubbels’. Aan die stoet nemen zelfs meer dan 1.000 figuranten deel.

Enkele weken voor de processie kleuren de vele heksenpoppen de straten met speelse taferelen. Beselare ademt heksen tijdens deze periode. Een wandeling door Beselare tijdens deze periode is een echte aanrader.

Bezoek zeker eens de website van de Heksenstoet.

Heksenmonumenten en de Heksenwaag

Op het marktplein van Beselare vind je het Heksenmonument . Daar waakt de heks terwijl ze in haar toverketel roert. Iets verderop staat de Heksenwaag . Durf jij het lot te tarten en op de Heksenwaag te gaan staan? Misschien zijn de heksengenen niet ver weg. Aan de rotonde van Kortekeer vind je ook het Heksenmonument van Luc Lapere.

Heksentafel

Verscholen achter de kerk van Beselare ligt de Heksentafel, een klein groen hoekje met kruiden, planten en eigenaardige symbolen. De heksentafel is onstaan onder impuls van herboriste Gaby Vannieuwenhuyse.

Het pentagram en de cirkel zijn de twee grote symbolen van de magie en de alchemie. De heksenkring (cirkel) bestaat uit buxussen en magische bomen. Het pentagram staat voor de vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. Er is ook een zonnewijzer en een altaar aanwezig.

Kuier rond in de tuin en leer heel wat bij over de verschillende soorten kruiden.

Adresgegevens


8980 Zonnebeke
België

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Heksen

In de buurt

Beselare Heksendorp – verhalen voor onderweg Geschatte afstand: 0.00 Km
Familie van der Woestine Geschatte afstand: 0.00 Km
Het Heksenmonument en de Heksenwaag Geschatte afstand: 0.03 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png