Armierungsbataillone

De bijzonder goed bewaarde commandobunker van Zandvoorde is een knap staaltje van Duitse bouwkunst. Het is één van de grootste resterende bunkers van de Westhoek en is een unieke getuige. Specifiek opgeleide pionierseenheden, de zogenaamde Armierungsbataillone, bouwen deze bunker in 1916 voor de staf van een regiment. Ze brachten het bouwjaar en hun referenties aan boven de toegang, iets wat tot vandaag bewaard is gebleven.

Constructie commandobunker

Bij de bouw wordt de bunker in een glooiing ingegraven en afgedekt met aarde van waarop men de omgeving kan observeren. Hierdoor wordt de constructie beschermd tegen artilleriebeschietingen en is ze volledig onzichtbaar voor de tegenstander. Er zijn twee toegangen en zes kamers die uitgeven op een open, ommuurde binnenplaats. De met cementbepleistering afgewerkte binnenmuren waren oorspronkelijk voorzien van houten bekleding.

Na de oorlog

De commandobunker ligt tot het bevrijdingsoffensief in 1918 achter de Duitse gevechtslinies. Na de oorlog werd ze aan haar lot overgelaten tot ze in 1987 door de gemeente Zonnebeke wordt ontsloten. Sinds 1999 is de bunker beschermd. Begin 2016 is de omgeving landschappelijk heraangelegd waarbij de oorspronkelijke toegangsloopgraven werden gevisualiseerd.

Praktische info

  • Kan met een gids
  • Gratis

Adresgegevens

Gaverstraat 2
8980 Zonnebeke
België

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zandvoorde
  • Monumenten
  • WOI

In de buurt

zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png