Bij het naderen van CWGC Buttes New British Cemetery wandelen we midden in wat vóór de oorlog een paardenrenbaan van de Belgische cavalerie was uit omstreeks 1874. Militairen die waren ingekwartierd in Ieper, trotseerden er talloze hindernissen, zoals verplaatsbare heggen, muurtjes en waterputten. Na de oorlog werd beslist het hele gebied te herbebossen en werd de renbaan niet heraangelegd. Paarden hadden veel van hun functies als strijddier verloren.

Verzamelbegraafplaats

Buttes New British Cemetery wordt na de oorlog een verzamelbegraafplaats. Meteen valt de symmetrie op, met als middelpunt de grote obelisk boven op de heuvel, het monument voor de 5th Australian Division. De doelheuvel of ‘butte’ werd voor de Eerste Wereldoorlog gebruikt als schietstand.

New Zealand Memorial

Tegenover de ‘butte’ ligt het New Zealand Memorial. Hier worden de Nieuw-Zeelanders herdacht die in de winter van 1917-1918 nabij het Polygoonbos vermist raakten. Voor de heuvel ligt de Stone of Remembrance. Bijzonder aan de begraafplaats is het ontbreken van een Cross of Sacrifice. Die vind je terug op het  Polygon Wood Cemetery. Beide begraafplaatsen zijn visueel met elkaar verbonden, wat ook bij de oprichting het opzet was.

Praktische info

  • Elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang
  • Kan met een gids
  • Gratis

Adresgegevens


8980 Zonnebeke
België

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • WOI
  • Toegankelijk voor mindervaliden

In de buurt

zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png