In september 2006 werden tijdens graafwerken voor een nieuwe gasleiding in de Frezenbergstraat te Zonnebeke, 5 lichamen ontdekt en vakkundig opgegraven.  Allen vermiste soldaten van de 4e Australische divisie uit de eerste wereldoorlog. Het laatste lichaam bleek zorgvuldig begraven en werd een jaar later via DNA onderzoek geïdentificeerd als zijnde John Hunter. Na contact met de familie kwam aan het licht dat John, de oudste van 7 kinderen, samen met zijn broer Jim naar het front vertrokken was. Bij de slag om Polygon Wood op 26 september 1917 werd John levensgevaarlijk gewond en stierf op 27 jarige leeftijd in de armen van zijn broer.

Dit verhaal was de aanzet voor de leden van de VZW Brothers in Arms voor het ontwerp en de realisatie van dit herdenkingspark voor alle gestorven broers en zusters van verschillende nationaliteiten die tijdens oorlogen om het leven kwamen. En dat met de missie ’to reunite their souls’, ‘Hun zielen vereeuwigen‘.

Dit unieke concept moet tevens de vredesboodschap naar de wereld uitdragen en een symbool zijn van uiterste verzoening, liefde en vredeswil. Nu meer dan ooit weer actueel.

Naast het meterslange gaanpad en de sokkel voor het beeld werden drie ‘standing stones’, die het memoriaal vorm en dimensie geven, in Belgische blauwsteen afgewerkt.

In de eerste stone werd, met zijn persoonlijke toelating, handmatig de tekst gekapt van het lied Brothers in Arms van Mark Knopfler, frontman van de rockband Dire Straits. De mooiste symboliek over generaties heen. Een ultieme boodschap over de waanzin van de oorlog.

De tweede stone waarin 2 ringen werden verwerkt zijn het figuratief beeld van de eeuwige vereniging. De derde stone, of het aanzicht van de site, vermeldt de naam Brothers in Arms.

Via de 66m lange sokkel, symbool voor een lange weg naar vrede, maar ook symbool voor niemandsland tussen de strijdende troepen, komen we bij het uiterst levensecht en gedetailleerd afgewerkt beeld van het broederpaar van om en bij de 900 kg brons. Dit werd dankzij onze Australische zusterorganisatie tot een goed einde gebracht.

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • Monumenten
  • WOI
  • Drinkgelegenheid
  • Toilet

In de buurt

Familiezoektocht: mysterie in het polygoonbos Geschatte afstand: 0.07 Km
Mission Polygon Wood Geschatte afstand: 0.10 Km
Nonnebossen wandelroute Geschatte afstand: 0.11 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png