Fusie in 1977

Sedert de fusie van 1977 vormen Zonnebeke, Beselare, Geluveld, Passendale en Zandvoorde één gemeente. Deze vijf dorpen zijn gelegen op de Midden-West-Vlaamse heuvelrug. Volgens Julius Caeser scheidde deze heuvelrug de oude stammen van de Morine en de Menapiërs. De heuvelrug kenmerkte later de scheiding tussen de bisdommen Doornik en Terwaan en tijdens de Middeleeuwen was het het strijdtoneel voor enkele gevechten, zoals de bekende slag van 1382 op de grens tussen Passendale en Westrozebeke. Ook de legers van Lodewijk XIV hebben hier gestreden en in 1890 hield het Belgische leger hier een grote legeroefening. Het is dan ook niet te verwonderen dat deze dorpen een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Wederopbouw

De streek is eeuwenlang bebost geweest onder het gezag van de Augustijnenabdij van Zonnebeke en van de Benedictinessenabdij van de Nonnebossen. Andere entiteiten waren het Markizaat van Beselare, de heerlijkheden van Geluveld, Passendale en Zandvoorde. Met de Franse Revolutie werden de grootgrondbezittingen openbaar verkocht en startte men met de ontginning van de regio. De totale vernieting door de Eerste Wereldoorlog bracht een breuk met het verleden. Tijdens de wederopbouw rezen er vijf nieuwe dorpen uit het puin. In de jaren ’30 slaat de crisis toe en heel wat inwoners trekken richting Frankrijk voor seizoensarbeid. Tot in het begin van de jaren 60 heerst de grensarbeid. Nu is er een evenwicht tussen landbouw en kleine ondernemingen.

Dorpen met eigen karakter

Ieder dorp heeft een eigen karakter. Beselare is berucht om zijn heksen, Passendale smaakt naar kaas en Zandvoorde wordt hier en daar wel eens het Breldorp genoemd. Onze streek ademt ook de Eerste Wereldoorlog uit, tal van stille getuigen tekenen het landschap en in rond Zonnebeke. Passendale, Passchendaele (Passion-dale) staat symbool voor de gruwel van de Groote Oorlog. Nu staat onze gemeente voor gezelligheid, geschiedenis, couleur locale en een prachtig landschap.

Betekenis gemeentenamen

Zonnebeke Afkomstig van ‘sinne-beke – sinnebecche’ en  zou betekenen: beek met schuimend water. Volgens andere bronnen is ‘sinne’ hetzelfde als ‘swin’, waterloop.
Beselare ‘Kleine laar’, samengesteld uit het Keltische ‘bekkos’, met betekentis klein en het toponymisch achtervoegsel -laar (plaats meestal in bossen rond waterlopen of beken, bosweide).
Geluveld Afkomstig van ‘gelwon’, de gele beek en ‘feldu’, woeste vlakte.
Passendale Zou waarschijnlijk een vallei om door te verlenen tussen twee heuvels betekenen. Een andere betekenis: in 844 Pascandale, persoonsnaam Paulus? en dal, andere bronnen vermelden: vermoedelijk afkomstig het Germaanse ‘Pascan dala’ of ‘dal van Pasko’.
Zandvoorde Zand en voord = zandige doorwaadbare plaats.

Gemeentewapens

Zonnebeke

 

Van azuur met zon van goud bezet in het middelpunt met de letters BK gesteld in een rechthoek, het geheel van azuur. Na de fusie werd het beeld van het wapen sterk gewijzigd. Het huidige wapen gaat terug naar een zegel uit 1792 van de parochie en de heerlijkheid Zonnebeke. Er staat in een veld een zon met 28 beurtelings golvende en rechte stralen, beladen met een hartschild met daarop de hoofdletters BK. Die BK staat voor ‘beke’.

Beselare Van sabel met keper vergezeld van drie schelpen, het geheel van zilver.

Wapenschild van Beselare

Geluveld Geen gemeentewapen.
Passendale Van goud met zoom van azuur. In het schildhart een schildje van zilver, beladen met een zoom van azuur en met een leeuw van keel, gewapend, getongd en gekroond met goud. Het schild getopt met een kroon van vijf fleurons en gehouden door twee luipaarden van natuurlijke kleur, het hoofd naar voren gekeerd.

Wapenschild van Passendale

Zandvoorde Geen gemeentewapen.

Adresgegevens

Langemarkstraat 17
8980 Zonnebeke
België

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Zonnebeke
  • Erfgoed

In de buurt

De Stroroute Geschatte afstand: 0.10 Km
Het Keerpunt Geschatte afstand: 0.19 Km
Canadian Artillery Memorial Plaque Geschatte afstand: 0.20 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png