Het landschap van de Westhoek is het resultaat van miljoenen jaren natuurlijke vorming. Kenmerkend zijn het West-Vlaamse Heuvelland en de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug, een afwisseling van subtiele hoogtes en laagtes.

Heuvelland, ten zuiden van Ieper, ontstaat als grote zandbanken in een oerzee. Nadat ze droog komen te liggen, verstenen de kernen tot harde zandsteenbanken die als ‘getuigenheuvels’ blijven bestaan, beschermd tegen erosie.

1,7 miljoen jaar geleden ontstaat de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug, ten oosten van Ieper, als oerrivier. Na het opdrogen weerstaat de bedding van zand, grind en keien de erosieve krachten die het omringende gebied diep doen wegslijten.

Je staat hier op een hoogte van 54 meter boven zeeniveau en kijkt uit over de IJzervallei. Je bevindt je op een scheiding tussen valleien, waarbij achter je de Leievallei zich uitstrekt.

Tip: Voor je bevindt zich de kerktoren van Zonnebeke. Deze is als uitkijkpunt gratis toegankelijk. Op een hoogte van 40 meter biedt de toren een 360° uitkijkpunt. Bij helder weer kun je de getuigenheuvels, IJzervlakte, IJzertoren en zelfs Roeselare zien.

Adresgegevens

Citernestraat 4
8980 Zonnebeke
België


Faciliteiten

  In de buurt

  Lowie’s Magische Heksenpad Geschatte afstand: 0.06 Km
  Polygon Wood Cemetery Geschatte afstand: 0.25 Km
  Buttes New British Cemetery Geschatte afstand: 0.28 Km
  zonnebeke-grafisch-element-zon.png
  zonnebeke-grafisch-element-beek.png
  zonnebeke-grafisch-element-zon.png