De oorspronkelijke romaanse kerk dateert uit de 11de-12de eeuw. Deze oude kerk wordt in 1904 vervangen door een neoromaans gebouw waarbij het vroegere koor wordt geïntegreerd als zijkoor. Een deel van de oorspronkelijke ijzerzandstenen blijft daardoor bewaard. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het gebouw volledig verwoest, maar de eeuwenoude ijzerzandstenen blijven hun kwaliteit bewijzen. Veel stenen, bedolven onder tonnen puin, worden tijdens de wederopbouw gerecupereerd. Je vindt ze in de zijvleugel en de omheining rond het kerkhof.

66th E.L. Division Memorial Window

De prachtige brandglasramen in de kerk zijn gewijd aan en geschonken door de Britse 66ste Divisie. Die voerde op 9 oktober een vergeefse en voor hen desastreuze aanval op Passendale uit. Merkwaardig is het brandraam (linker zijbeuk) dat op 13 oktober 1928 ingezegend wordt ter herinnering aan de Slag bij Passendale. Het kreeg de naam 66th E.L. Division Memorial Window. St.-Cornelius wordt hier vereerd tegen kinder- en veeziekten. Een beeld van deze heilige is terug te vinden in de kerk.

WO2

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft de kerk niet gespaard. In mei 1940 wordt de torenspits kapotgeschoten omdat de Duitsers opmerken dat de toren als uitkijkpost werd gebruikt. Ook binnen in het gebouw is de schade aanzienlijk. In het dak gapen grote gaten en het brandglasraam van de 66th Division wordt helemaal vernield. Ze wordt uiteindelijk helemaal hersteld.

Praktische info

  • Kan met een gids
  • Gratis

Adresgegevens

Passendaleplaats
8980 Zonnebeke
België

T: 0032 (0)51 77 04 41

Faciliteiten

  • Passendale
  • Erfgoed
  • WOI

In de buurt

66th E.L. Division Memorial Window Geschatte afstand: 0.00 Km
Het kaasdorp Passendale Geschatte afstand: 0.02 Km
Kaasmonument Geschatte afstand: 0.03 Km
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png