Filters
Algemeen
Type
Gezelschap
Locatie
Faciliteiten
Kinderen

Scott Post

Midden in het Polygoonbos ligt ‘Scott Post’, een opmerkelijke bunkerruïne. Ze is in 1916 of 1917 door Duitse troepen in een houten bekisting en met ijzeren bewapening gegoten in beton. Op 26 september 1917, de Derde Slag om Ieper, neemt het 56e Australisch bataljon Scott Post in. De naam van?

Lees meer
Plattegrond Passchendaele Memorial Gardens

Passchendaele Memorial Gardens

Onderdeel van het masterplan 'Legacy of Paschendaele' is het project Passchendaele Memorial Gardens. Het project herenigt de twee kasteelparken die sinds 1960 gescheiden waren. Rond het pittoreske landhuis uit 1933 werd het landschapspark in juni 2013 heraangelegd. Landschap, recreatie en educatie vormen de leidraad van het ontwerp. Herinneringstuinen in klaproosvorm?

Lees meer
Polygoonbos Zonnebeke

Polygoonbos (Polygon Wood)

Het Polygoonbos, of Doelbos, ligt op de Midden-West-Vlaamse heuvelrug. Het is een paradijs voor mens en dier, jong en oud. Jij kan er heerlijk wandelen in de prachtige natuur en de kinderen kunnen er ravotten in de speelzone. Dit bos is ook dé place-to-be om heel wat dieren te spotten:?

Lees meer
Monument

85th Canadian Battalion Memorial

Op 30 oktober 1917 viel de 4e Canadese Divisie vanuit het zuiden de Duisters aan in de richting van Passendale. Het dorp lag al van 20 oktober 1914 in Duitse handen. Het 85ste Bataljon, ook wel de Nova Scotia Highlanders genoemd, vocht daar een hevige strijd. Vandaag de dag staat?

Lees meer
Begraafplaats

Canadian Memorial Crest Farm

Tijdens de Slag bij Passendale vormt Crest Farm, de sleutel tot het kapotgeschoten dorpje. De voormalige hoeve ligt iets hoger dan Passendale en de Duitsers bouwen er een versterkte positie. Verschillende mitrailleurs bewaken de toegangswegen. Canadese troepen vallen de stelling op 30 oktober 1917 aan. Artillerie en machinegeweren dekken de?

Lees meer
Australian Memorial Road to Passchendaele

Australian Memorial 'Road to Passchendaele'

Deze Australische gedenksteen staat langs een voormalige, belangrijke spoorlijn. Deze spoorlijn was van vitaal belang tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het herdenkt de prominente rol van Australische troepen tijdens de Slag om Broodseinde op 4 oktober 1917. De spoorweg loopt van het Memorial Museum Passchendaele 1917 richting het Tyne Cot Cemetery?

Lees meer
Cross of Sacrifice Tyne Cot

3rd Australian Division Memorial

Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie in de Duitse verdedigingsstelling Flandern I. De Duitsers hadden er een vijftal bunkers gebouwd om een sterke bunkerlinie te vormen. De grootste betonnen structuur werd op 4 oktober 1917 door de 3de Australische Divisie veroverd. Die bunker werd toen als medische verbandpost ingericht. Cross?

Lees meer
Vredesmonument

Vredesbos

Het Vredesbos Polygon Wood is meer dan een bos. Het is een plek die ons herinnert aan de gruwelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. De 519 hoogstammen in het bos herdenken elk een gekende, gesneuvelde militair die op een van de twee begraafplaatsen van het Polygoonbos zijn laatste rustplaats vond.?

Lees meer
Begraafplaats

Tyne Cot Cemetery

Begraafplaats Met haar bijna 12.000 graven en 35.000 namen van vermisten, is CWGC (Commonwealth War Graves Commission) Tyne Cot Cemetery de grootste Commonwealth begraafplaats ter wereld, een stille getuige van de Slag bij Passendale. Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie in de Duitse verdedigingsstelling Flandern I. Australische troepen richtten?

Lees meer

Commandobunker Zandvoorde

Armierungsbataillone De bijzonder goed bewaarde commandobunker van Zandvoorde is een knap staaltje van Duitse bouwkunst. Het is één van de grootste resterende bunkers van de Westhoek en is een unieke getuige. Specifiek opgeleide pionierseenheden, de zogenaamde Armierungsbataillone, bouwen deze bunker in 1916 voor de staf van een regiment. Ze brachten?

Lees meer
Begraafplaats

Buttes New British Cemetery

Bij het naderen van CWGC Buttes New British Cemetery wandelen we midden in wat vóór de oorlog een paardenrenbaan van de Belgische cavalerie was uit omstreeks 1874. Militairen die waren ingekwartierd in Ieper, trotseerden er talloze hindernissen, zoals verplaatsbare heggen, muurtjes en waterputten. Na de oorlog werd beslist het hele?

Lees meer
Hotspot Pionier wandelroute

Pionier wandellus

De ‘Pionier wandellus’ staat volledig in het teken van het Duitse oorlogsverhaal. Langs de route komen verschillende aspecten aan bod. Zo leer je over het oorlogsleed aan Duitse zijde en ontdek je een nooit geziene constructiebouw, die tussen 1915 en 1917 in onze streek plaatsvond. Deze route verbindt mooie, ongekende?

Lees meer

New Zealand Bunkers

In de winter van 1917 en het voorjaar van 1918 bezetten Nieuw-Zeelandse troepen het Polygoonbos. Ze bouwen er enkele betonconstructies, gegoten over gebogen golfplaten die ‘Baby Elephants’ worden genoemd. De randen werden afgezet met rechte golfplaten, een vrij unieke methode van bouwen. Twee van die constructies in het Polygoonbos zijn?

Lees meer
Begraafplaats

Passchendaele New British Cemetery

De CWGC Passchendaele New British Cemetery wordt na de Eerste Wereldoorlog aangelegd als verzamelbegraafplaats van verspreide graven op de slagvelden rond Passendale en Langemark. Zo goed als alle gesneuvelden vielen in de herfst van 1917. Architecten Architecten Charles Holden en Wilfrid Clement Von Berg stonden in voor het ontwerp van?

Lees meer

Cryer Farm

Ontdek deze goed bewaarde Duitse ondergrondse constructie. Vermoedelijk als medische hulppost gebouwd, wordt het tijdens de Slag bij Passendale een sterk verdedigd en moeilijk in te nemen bolwerk. Pas op 15 september 1917 kan een raiding party de bunker veroveren. 2Lt. Cryer komt hierbij om het leven en als eerbetoon?

Lees meer
New Zealand Memorial Passendale

New Zealand Forces Memorial

Het New Zealand Forces Memorial ligt tegenover het Buttes New British Cemetery. Hier worden de Nieuw-Zeelanders herdacht die in de winter van 1917-1918 vermist raakten nabij het Polygoonbos. Voor de heuvel ligt de Stone of Remembrance. Dit is een gedenksteen die op honderden militaire begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves?

Lees meer

Zonnebeekse Crypte

De Zonnebeekse Crypte met 14 oorlogsgesneuvelden en één onafhankelijkheidsstrijder is uniek in België. De gemeentelijke crypte wordt in 1921 ingericht en telt elf gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog en drie van de Tweede Wereldoorlog. Frederic Godderis Bijzonder is de kist van Frederic Godderis. Hij vocht voor de Belgische onafhankelijkheid in?

Lees meer
Op stap met een gids

Op stap met een gids

Zonnebeke is een gevarieerde gemeente met veel tradities en een rijke geschiedenis. Als bezoeker kan je onder begeleiding van een ervaren gids kennismaken met alles wat Zonnebeke te bieden heeft. Laat je onderdompelen in ons rijk erfgoed en ontdek onze prachtige gemeente. De Dienst voor Toerisme Zonnebeke en het Passchendaele?

Lees meer
zonnebeke-grafisch-element-zon.png
zonnebeke-grafisch-element-beek.png
zonnebeke-grafisch-element-zon.png