Zoeken

Kerken

Onze-Lieve-VrouwkerkOnze-Lieve-Vrouwe kerk in Zonnebeke

Deze kerk werd gedeeltelijk gebouwd op de ruïnes van de voormalige abdijkerk van de in de 18de eeuw opgeheven augustijnenabdij. Het is de eerste modernistische in België naar een ontwerp van de Brugse architect Huib Hoste. De kerk is gebouwd uit een typisch Vlaams bouwmateriaal, baksteen. Een ander belangrijk bouwelement was gewapend beton. In 1924 werd de nieuwe kerk in gebruik genomen. De kerk is opvallend door zijn vorm: de opbouw van de kerk verwijst naar een Griekse tempel: portiek, midden- en achterruimte, maar ook door zijn quasi vrijstaande Westertoren, het brede middenschip en de rondbogen in de vensters tussen de pijlers. Het interieur werd ontworpen door Huib Hoste in samenwerking met de Brugse kunstenaar Jules Fonteyne. De gebruikte architectuur kreeg heel wat kritiek, maar architect Bruggeman pende het volgende neer over de kerk: "Zonnebeke is een soort mekka geworden voor gans intellectueel Vlaanderen, een bron waaraan de jongeren zich kunnen laven, de tafel waaraan zij communiceren.". De kerktoren  is toegankelijk als uitkijkpunt en bevat een tentoonstelling over het altijd veranderende landschap. Meer informatie vind je in het boekje 'Wandeling ‘Zonnebeke herrijst, wat na de Groote Oorlog’.

 

Passendale Kirche

Sint-Audomaruskerk in Passendale
De oorspronkelijke romaanse kerk dateert uit de 11de-12de eeuw en werd in 1904-1906 in neo-romaanse stijl heropgebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze kerk volledig verwoest. Na de oorlog werd de kerk in haar vooroorlogse stijl heropgetrokken. Merkwaardig is het brandraam (linker zijbeuk) dat op 13 oktober 1928 ingezegend wordt ter herinnering aan de Slag bij Passendale. Het kreeg de naam 66th E.L. Division Memorial Window. St.-Cornelius wordt hier vereerd tegen kinder- en veeziekten. Een beeld van deze heilige is terug te vinden in de kerk. 
 
kerk beselare
Sint-Martinuskerk in Beselare

Deze kerk werd na de Eerste Wereldoorlog (1922-1925) volledig heropgebouwd in neogotische stijl. Achteraan in de kerk vind je de grafzerk van Ridder Adriaan Van der Woestine (1527). Deze familie speelde een belangrijke rol in de Beselaarse geschiedenis. 

 
 
 
 
kerk geluveld
Sint-Margarethakerk in Geluveld

In 1924 werd deze kerk gebouwd en ze is gewijd aan de H. Margaretha, die hier reeds 8 eeuwen vereerd wordt. Binnenin zijn heel wat wassen beelden van deze heilige terug te vinden. Aan de buitenkant bevinden zich een aantal bas-reliëfs die het leven van deze heilige weergeven. Ook deze kerk werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Naast het altaar bevindt zich de gedenkplaat ter nagedachtenis van Wilfrid-Evelyn Littleboy, luitenant van het 16de Royal Warwickshire Regiment, die hier sneuvelde op 9 oktober 1917. 

 
 
kerk zandvoorde
Sint-Bartholomeuskerk in Zandvoorde

Vernield door de Eerste Wereldoorlog werd deze kerk in de periode 1923-1925 heropgebouwd in neogotische stijl. Hier wordt St.-Cornelius vereerd tegen kinder- en veeziekten. In de kerk staat een houten beeld van deze heilige. In de voortuin van de pastorie staat een miniatuurkerkje van de kerk van Zandvoorde naar de hand van Zandvoordenaar Jules Hoornaert.