Zoeken

Memorial Museum Passchendaele 1917

obussenrek

Het vernieuwde Memorial Museum Passchendaele 1917 (MMP 1917) opende in april 2004 zijn deuren en werd in 2008 een regionaal erkend museum. Bovendien won het dat jaar de Publieksprijs, een onderdeel van de Museumprijs die Linklater en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen jaarlijks uitreiken. In 2011 volgde de definitieve bescherming van de kasteelgebouwen, waarna de restauratie kon beginnen. Met het vooruitzicht op honderd jaar herdenking van de Eerste Wereldoorlog werd tegelijk het museumparcours uitgebreid. Om de verbinding met een buitengedeelte te realiseren en het bestaande museum te vergroten, verlengde het MMP1917 de dug-out met een nieuw, ondergronds museumgebouw. Het huidige, meer dan 600 meter lange parcours toont niet alleen een uitgebreide collectie objecten en indrukwekkende foto’s. In zorgvuldig nagemaakte loopgraven waant de bezoeker zich in de Eerste Wereldoorlog en een authentieke Amerikaanse noodwoning vertelt het verhaal van de hulp en wederopbouw. De uitbreiding van het museum ging officieel open op 12 juli 2013.

Het MMP 1917 bevindt zich in een omgeving die in de Eerste Wereldoorlog één groot slagveld was en nadien is heropgebouwd. In Zonnebeke, waarvan Passendale een deelgemeente is, vind je dan ook heel wat sporen van de Groote Oorlog. De begraafplaatsen en monumenten maken het strijden en lijden van militairen en burgers tastbaar. Ook het kleinere erfgoed spreekt van het oorlogsverleden: bunkers, gedenktekens, wederopbouwarchitectuur... En het landschap getuigt nog van wat zich hier vier jaar lang heeft afgespeeld.

Het museum is een toegangspoort tot dit rijke erfgoed. We zijn een ‘open museum’: wat je tijdens je museumbezoek te weten komt, kun je observeren in het hedendaagse Zonnebeke en het landschap. We leggen dan ook een directe link met het vele oorlogserfgoed in de omgeving. De duiding die je in het museum bij deze relicten krijgt, helpt je om ze te interpreteren, net als de informatie op de plaatsen zelf.

Het MMP1917 is de ideale uitvalsbasis voor een rondrit naar de vroegere slagvelden. Je kunt het bezoek aan het MMP1917 eindeloos combineren met de andere Tips en Trips.

 

loopgravenPraktisch

Contact: Berten Pilstraat 5/A • B-8980 Zonnebeke - T 0032 (0)51 77 04 41 - info@passchendaele.be - website
Open: van 1 februari tot en met 15 december, dagelijks open van 10.00 tot 17.30 uur. Laatste toegang om 16.30 uur.
Toegang: €8,00/persoon, begeleiders 1/15 gratis (groepen vanaf 15 personen)
Duur: 120 minuten
Prijs gids 2022: €70,00 (max. 25 pers./gids - max. 3 gidsen/groep) - voorwaarden reserveringen groepen
De buschauffeur mag de groep afzetten en ophalen op de busparking van het museum, maar hierna moet hij zich parkeren in de Roeselarestraat te Zonnebeke.