Zoeken

Andere sites

binnenzicht crypteZonnebeekse Crypte

In de crypte van Zonnebeke liggen 15 Zonnebeekse helden: een veteraan van 1830, 11 militairen uit de Eerste Wereldloorlog en 3 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Toegang: vrij 
Duur: 20 minuten - Gids reserveren voorwaardenreservaties@zonnebeke.be

 

 

Passendale dorp – Crest Farm

crest farm memorial met zicht op de kerk van passendale

Passchendaele 1917 is de geschiedenis ingegaan als één van de bloedigste slagen van de Eerste Wereldoorlog. Op het marktplein zijn er tal van gedenkplaten. Op wandelafstand van de markt vind je het Crest Farm Canadian Memorial, ter ere van de duizenden Canadezen die in de laatste 800 meter richting ‘Passiondale’ gesneuveld zijn.
Toegang: vrij
Duur: 30 minuten  - Gids reserveren voorwaardenreservaties@zonnebeke.be

 

Geluveld

ingepakte molen geluveld

Op 31 oktober 1914 werden de Duitsers hier op een stoutmoedige en heldhaftige manier tegengehouden door het Worcestershire Regiment en de South Wales Borderers. De ingepakte molen, de kerk en het prachtige kasteel (privé) zijn betekenisvolle sites. Een bezoek aan Geluveld kan niet ontbreken om de Eerste Slag bij Ieper te begrijpen.
Toegang: vrij
Duur: 20 minuten - Gids reserveren voorwaardenreservaties@zonnebeke.be

 

 

Zandvoorde
commandobunkerDit charmante dorp bevindt zich op de plaats waar in 1914 de elite van de Britse cavalerie gestreden heeft. Verschillende monumenten zoals een brandraam in de kerk, het Household Cavalry Memorial en het Zantvoorde British Cemetery herinneren ons hieraan. Na deze tragische gebeurtenis was Zandvoorde tot het einde van de oorlog in handen van de Duitsers. Een belangrijke getuige hiervan is de impressionante commandobunker uit 1916.
Toegang: vrij
Duur: 90 minuten Gids reserveren voorwaardenreservaties@zonnebeke.be

 

’s Graventafel - Passendale
Op 4 oktober 1917 werd deze hoogte ingenomen door de Nieuw-Zeelanders. De aanval liep vast in de vallei van de Ravebeek. Op 9 en 12 oktober eindigden pogingen tot doorbraak in een bloedbad. De inzet van de Nieuw-Zeelanders wordt herdacht aan de hand van een monument. Een 50-tal meter verder bevindt zich een goed bewaarde Britse bunker (vrij toegankelijk).
Toegang: vrij
Duur: 20 minuten - Gids reserveren voorwaardenreservaties@zonnebeke.be

 

Cryer Farm – Clapham Junction
Cryer Farm

In deze Duitse ondergrondse constructie ontdek je een unieke medische post met pompkamer, operatiekamer en wachtruimte voor 50 soldaten. Tot september 1917 was dit een Duitse hulppost die zich bevond langs een Duitse smalspoorlijn. De gewonden van ’t Hooge kregen hier de eerste zorgen toegediend. Van zodra je de trap afdaalt, voel je de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Een beklijvende ervaring.

 

Op Clapham Junction staan er onder meer monumenten voor het Gloucestershire Regiment en voor de 18de divisie. Zij leden grote verliezen bij de Derde Slag bij Ieper. Beide sites liggen langs de historische weg van Menen naar Ieper, Menin Road.

Toegang: prijs op aanvraag
Duur: 60 minuten - Prijs gids 2020 (verplicht): €70 (max. 50 pers./gids - max. 1 gids/groep) - Gids reserveren voorwaardenreservaties@zonnebeke.be

Natuurlijk is het ook mogelijk om andere sites op te nemen in je op maat gemaakte Battlefield Tour, alles sites en monumenten opgenomen op de website kunnen bezocht worden met een deskundige gids.