Zoeken

Verhalen voor onderweg - Zonnebeke Herrijst (4 km)

verhalen voor onderwegStart: Memorial Museum Passchendaele 1917
Parking: Berten Pilstraat 5c, 8980 Zonnebeke

Vóór WOI is Zonnebeke een typische landbouwgemeente met weinig industrie. Het dorp telt ongeveer 4.000 inwoners. Het leven wordt er gekenmerkt door noeste arbeid, de zondagse hoogmis en de kermis als één van de jaarlijkse hoogtepunten. De Eerste Wereldoorlog haalt het dagdagelijkse leven echter grondig dooreen.

Wanneer de eerste bewoners in 1919 terugkeren, vinden ze werkelijk niets terug. De streek ziet eruit als een gigantische savanne. Tussen de boomstronken tiert het onkruid welig en overal liggen ondergelopen bomkraters en hoopjes puin. De eerste pioniers beredderen zich met wat voorhanden is. Bunkers, schuilplaatsen en hutten bieden een eerste onderdak. Voor sommigen lijkt heropbouw onmogelijk, zij trekken voorgoed weg. Anderen zoals kasteelheer Emmanuel Iweins en pastoor Lammens vormen dan weer de drijvende kracht achter de wederopbouw. Ontdek hoe Zonnebeke, met enkele architectonische pareltjes, uit het puin herrijst en hoe de bewoners van hun huis opnieuw een thuis maken.

De overzichtskaart van het traject van de wandelroute kan aangekocht worden in de fysieke shop van het Memorial Museum Passchendaele 1917 of online via de webshop voor € 4,00/wandelgids met kaart.
De route is niet bewegwijzerd.