Zoeken

Auto toeren

cover autoroute

Pionierautoroute

Vandaag vormt de Westhoek een grensoverschrijdend gebied met Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Tijdens de oorlog waren er geen grenzen. Het Vlaamse Wervik en het Franse Wervicq-Sud werden dan één en dezelfde gemeente. Achter dit Duits front verbleven nogal wat Duitse 'Pioniere' of genietroepen. Zij staan in voor de bouw en het onderhoud van loopgraven, bunkers, munitiedepots, veldhospitalen,... Voor de inwoners viel het dagelijks leven in dit bezette gebied zwaar. Aan de westelijke kant van dit front waren vooral Britten, Ieren, Australiërs en Nieuw-Zeelanders aan zet.

De autoroute 'Pionier' is 75 km lang en is volledig bewegwijzerd. De bijhorende brochure is te verkrijgen (€ 6) in de Dienst voor Toerisme Zonnebeke. 

 
Andere routes

De In-Flanders-Fieldsroute en de Rodenbachtroute zijn twee autoroutes die in Zonnebeke passeren:

  • De In-Flanders-Fieldsroute is een bewegwijzerde autoroute van 82 km. De route verkent de zuidelijke Westhoek en brengt u langs talrijke relicten en monumenten uit de Eerste Wereldoorlog. Start in Ieper.
  • De Rodenbachroute is een bewegwijzerde autoroute van 64 km. De route laat de bezoeker kennis maken met de ruimere omgeving van Roeselare en vormt een hommage aan Albrecht Rodenbach, dichter en Vlaams voorvechter. Start in Roeselare.