Zoeken

Léonie overtuigend verkozen tot Streekproduct van Zonnebeke

Léonie overtuigend verkozen tot Streekproduct van Zonnebeke

Zonnebeke ging dit jaar voor de tweede keer op zoek naar typische streekproducten van eigen bodem. Het ‘Léonie’-bier van Castalia Craft Beers uit de Renne is als laureaat verkozen. De Heksenpaté van Kwaliteitsslagerij Hans en Ann eindigde op de tweede plaats en het Zonnebeeks Smoefelhammetje van Culinair Huis Vandeputte vervoegt als derde het podium. Ook zij dragen voortaan de titel van Zonnebeeks streekproduct.

Om als streekproduct erkend te worden, moet aan een aantal criteria voldaan zijn. Uiteraard moet het product een duidelijke link hebben met de gemeente. Daarnaast moet dit lekkers ook ambachtelijk geproduceerd worden, verkoopbaar en ook vrij zijn van merk- en naamregistratie. Uiteindelijk werden zeven producten weerhouden. Een 9-koppige jury van lokale sleutelfiguren en externe experts beoordeelden de kanshebbers.

Door de mix van profielen binnen de jury, wil de gemeente de wedstrijd objectief laten verlopen. Na de punten van de jury, waren de ondernemers aan zet. Iedereen ontving persoonlijk promomateriaal om stemmen te ronselen voor de online voting die verliep via de gemeentelijke website. Gedurende de eerste twee weken van september kon het publiek zijn stem uitbrengen en het publiek was unaniem. Er kwamen maar liefst 820 unieke stemmen binnen, waarvan de helft voor Léonie.

In 2021 is het precies 100 jaar geleden dat Léonie Keingiaert de Gheluvelt verkozen werd tot de eerste vrouwelijke burgemeester van Geluveld. Het nieuwe bier Léonie weerspiegelt haar pittige karakter, terug te vinden pepers. Ze was ook zeer maatschappelijk geëngageerd wat terugkomt in een zachte, in de gebruikte Nepalese fruitige smaak.

De Heksenpaté die de lokale Kwaliteitsslager Hans Bouten bedacht toen hij in Beselare een Heksenbiertje zat te drinken, is voor Hans het tweede streekproduct binnen zijn assortiment. Vier jaar geleden haalde hij immers met zijn Zonnebeekse Lange Vingers de prijs voor de eerste keer binnen. De Zonnebeekse Smoefelhammetjes die al decennialang bereid worden bij Culinair Huis Vandeputte sluiten de top drie af en krijgen dus voortaan ook de titel van streekproduct.

‘Ik ben enorm tevreden dat de Zonnebeekse ondernemers zich op dergelijke wijze telkens opnieuw weten heruit te vinden’, aldus schepen Vanderhaeghen.

De drie verkozen producten zijn zonder twijfel het resultaat van de uitoefening van hun ambacht, waar we bijzonder trots op zijn.’, vult schepen Vandepitte aan.

 

L?onie Laureaat