Zoeken

Kasteeldomein in Zonnebeke krijgt volledig nieuw spellandschap

De gemeente Zonnebeke ontwikkelt momenteel een natuurlijk spellandschap in het kasteeldomein. Dit landschap moet bezoekers het park op een actieve manier laten ontdekken. Het project maakt deel uit van het toeristisch impulsprogramma van de Provincie West-Vlaanderen en wordt gesubsidieerd voor een bedrag van 65.000 euro.

Het gemeentebestuur van Zonnebeke wil haar kasteeldomein de komende jaren verder ontplooien als een kind- en familievriendelijke toeristische bestemming binnen de regio. De voorbije jaren investeerde de gemeente dan ook al in speeltoestellen, picknickbanken, kindvriendelijke wandel- en fietsroutes, een speelveld en een dierenweide. Dit voorjaar volgt dus een volledig nieuw spellandschap.  

Wandeling met spelelementen

Het natuurlijk spellandschap bestaat uit een familievriendelijke wandeling die zes zones met spelelementen met elkaar verbindt. De nieuwe spelelementen komen naast reeds bestaande spel- en belevingselementen. Zo zullen bezoekers een namiddag of zelfs volledige dag actief kunnen beleven in het kasteeldomein. Het nieuwe landschap maakt ook de link met het nabijgelegen en vlot bereikbare Polygoonbos. Ook daar kun je immers heerlijk wandelen met de ganse familie. 

Natuurlijke materialen
De zones van het natuurlijk spellandschap bestaan vanzelfsprekend uit landschappelijke belevingselementen waar natuurlijke materialen en grondprofilering de rode draad vormen. De reeds aanwezige natuurlijke hoogtes en laagtes langsheen het traject worden optimaal ingezet. De speelfunctie speelt in op het aanwezige landschap. In de taluds (natuurlijke verhogingen) van de evenementenzone kunnen kinderen actief spelen door te klimmen, glijden, klauteren en rollen. In het bosgedeelte komt vooral de aanwezige fauna en flora naar voor. Via de nieuwe doorsteek (sinds november 2018) in het kasteeldomein hoeven bezoekers bepaalde stukken van het parcours ook niet meer dubbel af te leggen.

De gemeente voorziet de uitwerking van het natuurlijk spellandschap af te ronden in het voorjaar van 2019 zodat het bespeelbaar is tegen de zomer. Het project wil het kasteeldomein aantrekkelijker maken voor families met kinderen en jongeren van zowel binnen als buiten Zonnebeke.

Meer info:

Bart D’Hulster, projectcoördinator Dienst Toerisme Zonnebeke, 0470 20 22 11